Αναβλήθηκε η… ακύρωση λόγω τρόικας

Αναβλήθηκε η… ακύρωση λόγω τρόικας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ανατροπή στην υπόθεση του κτηματολογίου. Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ), η οποία θα αποφάσιζε την ακύρωση του τελευταίου διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του υπολοίπου 60% της χώρας, αναβλήθηκε. Επισήμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η αναβολή δόθηκε για να ενημερωθεί η τρόικα, χωρίς αυτό να αλλάζει εξ ορισμού την ειλημμένη απόφαση ακύρωσης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ωστόσο, η τρόικα ζητεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσον είναι εφικτή η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Οπως αποκάλυψε η «Κ», ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε αποφασίσει να ακυρώσει το σύνολο των διαγωνισμών της 4ης γενιάς κτηματογράφησης, εξαιτίας της προβληματικής τους κατάληξης. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή οι εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων (οι οποίοι υποστηρίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την υπογραφή των 28 συμβάσεων του διαγωνισμού), αρχικά πέτυχαν να καθυστερήσουν την επικύρωση της απόφασης ακύρωσης από την ΕΚΧΑ. Ενώ παράλληλα συναντήθηκαν (την προηγούμενη εβδομάδα) με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Επίσης υπήρξαν επαφές εκπροσώπων της τρόικας με στελέχη του ΥΠΕΝ, με τα οποία συζητήθηκε κατά πόσον θα μπορούσε να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δύο χρόνια ύστερα από την προκήρυξή του οι συνθήκες έχουν αλλάξει: ο χρόνος είναι πολύ λιγότερος και δεν επαρκεί για τη σταδιακή (σε τρεις φάσεις) κτηματογράφηση των περιοχών, ενώ οι πόροι είναι ακόμα πιο περιορισμένοι. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν νομικά επιτρέπεται να γίνουν εκ των υστέρων σημαντικές μεταβολές στο διαγωνιστικό αντικείμενο.

Επισήμως, πάντως, πηγές του περιβάλλοντος του κ. Σκουρλέτη διέψευδαν χθες κατηγορηματικά ότι ζητήθηκε από την τρόικα να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Και υποστήριξαν ότι η αναβολή δόθηκε για τυπική ενημέρωση της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή