Βουλή: Απόντες βουλευτές από τη συζήτηση για το προσφυγικό

Βουλή: Απόντες βουλευτές από τη συζήτηση για το προσφυγικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται από το απόγευμα σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές και ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη σκιά της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί αίσθηση και αρνητικές εντυπώσεις είναι πως για το μείζον, εκρηκτικών διαστάσεων ζήτημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η χώρα μας, σχεδόν μόνο το 63% των βουλευτών έκριναν σκόπιμο να παραστούν στην αρχή της συνεδρίασης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, και Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων: από τα συνολικά 110 μέλη των δύο Επιτροπών, όπως διαπιστώθηκε σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, παρόντες ήταν μόνο 70 βουλευτές. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ η συζήτηση εξελισσόταν, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής παρέμεναν ολοένα και λιγότεροι.

Η συζήτηση άρχισε με την καταγραφή της διαφωνίας από το σύνολο (πλην του Ποταμιού) της αντιπολίτευσης ως προς τις κατεπείγουσες διαδικασίες που εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι είναι αμφίβολο αν οι βουλευτές μπόρεσαν από την νύχτα της Τετάρτης –όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, δηλαδή- να διάβασαν τις 150 σελίδες του νομοθετήματος, ενώ παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει και η πρόβλεψη για την έκδοση 56 κανονιστικών πράξεων, το περιεχόμενο των οποίων είναι άγνωστο σήμερα. «Είναι άγνωστο αν και πότε θα εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο» είπε. «Αν δεν φέρετε έστω τις μισές από αυτές τις πράξεις ως αύριο, στην Ολομέλεια, αν δεν τις έχετε ήδη έτοιμες, συνιστά εμπαιγμό να μιλάτε για κατεπείγον» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). Μέσα σε κλίμα έντασης, έγινε ψηφοφορία για το αν πρέπει οι δύο Επιτροπές να αποδεχθούν την κυβερνητική εισήγηση για το κατεπείγον της διαδικασίας όπως προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ο Κανονισμός της Βουλής. Από την ψηφοφορία αυτή, κατεδείχθη ότι 37 τάχθηκαν «υπέρ», και μόνο 33 «κατά».

Ως προς το ίδιο ζήτημα, ως προς τον κατεπείγοντα χαρακτήρα δηλαδή, από τα αξιοπρόσεκτα «παράδοξα» του νομοσχεδίου, είναι και το ακόλουθο: Στον τίτλο του επισημαίνεται πως οι διατάξεις του αφορούν και την οργάνωση της Αρχής Προσφυγών για το χειρισμό «ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου». Οι σχετικές προβλέψεις υπάρχουν στο «Αρθρο 4» του σχεδίου νόμου. Ωστόσο, προς το τέλος του πολυσέλιδου κειμένου, στο κεφάλαιο των «μεταβατικών διατάξεων» και ειδικότερα στο «Αρθρο 86», προκύπτει ουσιαστικά ότι ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα το «κατεπείγον» του πράγματος μπορεί να έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έξι μηνών. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «η έναρξη λειτουργίας της Αρχής Προσφυγών, όπως συνιστάται με τις διατάξεις του άρθρου 4, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση» του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για την μεταναστευτική πολιτική, Γ. Μουζάλα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή