Βούτσης: Οι θεσμοί παρεμποδίζουν το νομοθετικό έργο της Βουλής

Βούτσης: Οι θεσμοί παρεμποδίζουν το νομοθετικό έργο της Βουλής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καθεστώς «περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας» έκανε λόγο σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Στο Κόκκινο) ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση ως προς την εικόνα που μεταδίδει το νομοθετικό έργο, επέρριψε την ευθύνη για τις επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες νομοθέτησης στους εταίρους. Παράλληλα ουσιαστικά αποκάλυψε ότι σχέδια νόμου «παγώνουν» κατά την προκαταρκτική διαδικασία» από το κουαρτέτο.

«Όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή από το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και μνημονίων. Πρέπει να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς. Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα” και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Βούτσης. Και πρόσθεσε: “Αυτός ο κύκλος θα πρέπει πολύ γρήγορα να κλείσει, διότι είναι προφανές ότι ο ουσιαστικός ρόλος της Βουλής υποβαθμίζεται. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να κλείσει μέσα σε αυτήν την περίοδο της Βουλής, γιατί δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, όπως νομίζει ο κόσμος, είναι πιέσεις αφόρητες σε θεσμικά μέτρα και σε μεταρρυθμίσεις που ενώ έχει ανάγκη η χώρα δεν τις αναγνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει ή επιχειρούν να τις ξεστρατίσουν και τις σταματάνε στην προκαταρκτική επεξεργασία των νομοσχεδίων.

Γι’ αυτό έχουμε και καθυστέρηση στο νομοθετικό έργο. Είναι πάρα πολλά αυτά από τα οποία θα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο ως χώρα το συντομότερο δυνατόν».

Πέραν των προαναφερομένων, αίσθηση προκάλεσε και μια άλλη αποστροφή των τοποθετήσεων του κ. Βούτση, αυτή τη φορά σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, όπου συζητείτο η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών: απευθυνόμενος  στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά και αναφερόμενος στην περίοδο της προφυλάκισής  του, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για “προσωπική ταλαιπωρία που υπέστη όταν ήταν  έγκλειστος”.

Το σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας προγραμματίστηκε να τύχει τελικής επεξεργασίας από την Επιτροπή την προσεχή Δευτέρα, με στόχο να εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια την επόμενη ημέρα, Τρίτη 12 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή