Οξύτατος Βούτσης έναντι των Θεσμών

Οξύτατος Βούτσης έναντι των Θεσμών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατος έναντι των Θεσμών, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, εμφανίζεται μέσω συνεντεύξεών του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Και σημειώνει πως «αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει τάχιστα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την πραγματική οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή προσφάτως, ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και ο υπουργός Οικονομικών: «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο» είχε πει κατά την διάρκεια παρέμβασής του σε συνεδρίαση (9/2) της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από την αρχή του έτους, αυτό ήταν το κανονικό χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση στα βασικά ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, "κόκκινα" δάνεια) διαμόρφωσε τις θέσεις της εδώ και καιρό και έχει υποβάλει προτάσεις νόμου (π.χ. αναπτυξιακό νόμο, έρευνα, λαθρεμπορία). Υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση επεξεργασίας και συναίνεσης από τους θεσμούς» αναφέρει τώρα σε συνέντευξή του (Αυγή) ο κ. Βούτσης. Και αφού υπογραμμίζει ότι «έως τώρα υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια» -ενν. από τους Θεσμούς- προσθέτει: «Ο,τιδήποτε έχει σχέση με μέτρα που αγγίζουν έστω και λίγο τους μεγάλους, τα κόβουν. Όποια νομοθεσία τους πηγαίνεις για να βγαίνουν οι αριθμοί, τη σταματούν και ζητούν μέτρα που να θίγουν τους αδύναμους. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει πολιτικό υπόδειγμα της Αριστεράς που θα είναι ένα επιτυχημένο αντι-μοντέλο τήρησης ενός προγράμματος».

Προ διημέρου, σε άλλη συνέντευξή του (ραδιοφωνικός σταθμός, Στο Κόκκινο) ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για καθεστώς «περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας» στη χώρα, και υπογράμμισε: «Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα” και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών».

Κατά Μητσοτάκη

Παράλληλα, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως Πρόεδρος της Βουλής – ιδιότητα με την οποία εμφανίζεται να δίνει συνέντευξη στην «Α», ο κ. Βούτσης επιτίθεται στην ΝΔ και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αφενός αφήνει να εννοηθεί ότι μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Θεσμών «υπάρχει ανοικτός δίαυλος» στην κατεύθυνση της υιοθέτησης αντιλαϊκών πολιτικών, και αφετέρου χαρακτηρίζει «απόλυτη προσαρμογή στις πιο ακραίες δυνάμεις της διαπλοκής» το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες. Για να συμπληρώσει:

«Θεωρώ ότι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να μπει τώρα σε εκλογική διαδικασία. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι εύκολος ο δρόμος για την επάνοδο στην εξουσία είτε της ΝΔ είτε ευρύτερα των δυνάμεων του "μένουμε Ευρώπη".  Κυρίως όμως διότι ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα ήθελε να αναμετρηθεί με τα μείζονα θέματα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού. Και ο νοών νοείτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή