Aπόσυρση τροπολογίας ύστερα από θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Aπόσυρση τροπολογίας ύστερα από θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εντονότατες αντιδράσεις, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δεν έκαμψαν ούτε χθες την κυβέρνηση ως προς τον πλέον πάγιο σχεδιασμό της να «περνά» ποικίλες ρυθμίσεις από το κοινοβούλιο, με τροπολογίες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα τόσο του Συντάγματος όσο και του Κανονισμού της Βουλής: είτε εκπρόθεσμες, είτε άσχετες με τα νομοσχέδια στα οποία εντάσσονται, είτε και τα δύο. Μόνο η «απειλή» της Ν.Δ. ότι για μία εξ αυτών των νέων τροπολογιών, που θεωρήθηκε ότι έχει εξαιρετικά «ύποπτο» περιεχόμενο, αφού άγγιζε ζητήματα λαθρεμπορίου, στάθηκε ικανή να εξαναγκάσει σε αναδίπλωση την πλειοψηφία και να προκαλέσει την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, η οποία –μάλιστα– ήταν βουλευτική (βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ).

Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε πως πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβιάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές». Με πρώτον υπογράφοντα τον κ. Δ. Δημητριάδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την κατέθεσαν στις 11/4. Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, δήλωνε πως την έκανε αποδεκτή. Ακολούθησε κύμα αντιδράσεων, ο κ. Μ. Βορίδης (Ν.Δ.) έκανε λόγο για «τροπολογία-ντροπή» και ο κ. Ι. Βρούτσης τόνιζε ότι σε περίπτωση μη απόσυρσής της η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητούσε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Κατόπιν τούτων, ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία.

Τόσο αυτή όσο και όλες οι άλλες, υπουργικές και βουλευτικές, κατατέθηκαν σε νομοσχέδια μέσω των οποίων κυρώνονταν διακρατικές συμφωνίες με τη Μολδαβία, το Ισραήλ, τη Γεωργία και την Ιορδανία. «Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, αλλά το καταπατά βάναυσα» υπογράμμισε η κ. Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). Με «ξεκούρδιστη μπάντα» παρομοίασε την κυβέρνηση ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμό της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Γ. Καρράς (Εν. Κεντρώων).

Tο προσωπικό της ΕΡΤ

Ξεχώρισε, επίσης, η τροπολογία του κ. Χρ. Παππά, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα για το προσωπικό της ΕΡΤ να αποσπάται σε δημόσιες υπηρεσίες, ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το ειδικότερο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας, αν και του ζητήθηκε τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και από τον προεδρεύοντα Νικ. Κακλαμάνη, δεν δεσμεύθηκε μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης, δηλαδή εγγράφως, πως η διάταξη αφορά μόνο το υφιστάμενο προσωπικό. Η ένσταση της αντιπολίτευσης στηριζόταν στο σκεπτικό ότι με αφετηρία την εν λόγω τροπολογία, θα μπορούσε να στηθεί μια «βιομηχανία» προσλήψεων αρχικώς στην ΕΡΤ και στη συνέχεια οι προσληφθέντες να μπορούν να αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Oσον αφορά τις υπόλοιπες υπουργικές τροπολογίες, αξιοσημείωτο είναι ότι από τις Εκθέσεις του ΓΛΚ καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, ότι το κάθε φορά αρμόδιο υπουργείο δεν προσφέρει στοιχεία ως προς το κόστος που οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή