Συναινετικός για το προσφυγικό στη Βουλή ο Μουζάλας

Συναινετικός για το προσφυγικό στη Βουλή ο Μουζάλας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανέστατα καταβεβλημένος, προφανώς εξαιτίας του εξοντωτικού χαρακτήρα που έχει η ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς και με έντονη συναινετική διάθεση έναντι των επικριτών της κυβέρνησης, εμφανίστηκε απόψε στη Βουλή ο κ. Ι. Μουζάλας.

«Είναι μεγάλος πόλεμος αυτός που δίνουμε» είπε σε μία από τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε, απευθύνοντας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις νέα πρόσκληση να συμβάλλουν με προτάσεις αλλά και κριτική, στην επιτυχία του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πρωτοφανούς έντασης ζητήματα, είτε σε οργανωμένες δομές, είτε σε περιοχές όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς.

Ο κ. Μουζάλας είχε να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική βουλευτών όπως οι κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Κ. Κατσαφάδος (ΝΔ), Δημ. Κρεμαστινός και Θ. Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη). Στο επίκεντρο βρέθηκαν φυσικά η κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά, η δράση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των λεγόμενων «αλληλέγγυων», όπως επίσης και τα υπαρκτά προβλήματα στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Για την Ειδομένη υποστήριξε ότι «μπαίνει τάξη» και εξήγησε ότι εννοεί πως έχουν ανοίξει οι διαδικασίες διάλυσης του ανοργάνωτου καταυλισμού, σημειώνοντας παράλληλα πως θα ανοίξει οριστικά και η σιδηροδρομική γραμμή. Στο σημείο αυτό ανέφερε πς είναι σε επικοινωνία και συνεννόηση και με τις γαλλικές αρχές, επισημαίνοντας ότι στο Καλαί, που συνδέει Γαλλία και Αγγλία, η εκεί σιδηροδρομική γραμμή «ανοιγόκλεινε» για επτά χρόνια.

Για τον Πειραιά, και σε επόμενη φάση και για το Ελληνικό, επίσης είπε πως υπάρχει σχεδιασμός μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες εξ αυτών των δομών, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, συνέχισε, για να προσθέσει πως δημιουργούνται και άλλες.

Στις παρατηρήσεις για τη δράση ΜΚΟ και «αλληλέγγυων», ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις, καθώς υπάρχουν πιστοποιημένες ΜΚΟ που κάνουν έργο, ενώ εκείνες των οποίων ο ρόλος είναι προβληματικός τίθενται στο περιθώριο. Μάλιστα πρόσθεσε πως υπάρχουν ήδη οκτώ μεγάλες ΜΚΟ, που θα λάβουν σρήματα στήριξης από ευρωπαϊκές πηγές, με τις ελληνικές αρχές να έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν: Πρώτον ότι η δράση τους θα «κουμπώσει» στον υπάρχοντα κυβερνητικό σχεδιασμό, Δεύτερον ότι το 70% των προσλήψεων για την υλοποίηση των έργων θα γίνει από την Ελλάδα και, Τρίτον ότι το 60% των αγορών τους θα γίνει επίσης από την Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι προκληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήθηκαν προς υπεράσπιση συλληφθέντων «αλληλέγγυων» με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, ο κ. Μουζάλας έλαβε σαφείς αποστάσεις: «Προφανώς δεν θα θέλατε ένας υπουργός να πάρει θέση για μια υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται κάτι. Θα φανεί στα δικαστήρια αν είχαν δίκιο το Λιμενικό και το Υπουργείο Μετανάστευσης, ή οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω βαθιά μέσα μου ότι θα φανεί».

Νωρίτερα, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τα νησιά του Αιγαίου και τους καταυλισμούς «στα χέρια ανθρώπων που δεν ξέρετε την «ταυτότητά» τους», ανέδειξε το θέμα της εμπλοκής στην προαναφερόμενη υπόθεση, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Αν δεν βάλετε κανόνες, πέρα από τις προσωπικές καλές σας προθέσεις, δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε περαιτέρω το πρόβλημα. Πάλι σήμερα είχαμε πρόβλημα από αλληλέγγυους στον Πειραιά. Ελεος, πόσο θα τους αφήνετε; Απεμπλακείτε από αυτά τα βαρίδια και συγκρουστείτε με αυτά τα συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή