ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων μέχρι τα μέσα Ιουνίου

moyzalas-oloklirosi-tis-metaforas-ton-prosfygon-mechri-ta-mesa-ioynioy-2133589

«Μορφή στο χάος» που έχει δημιουργηθεί, και ολοκλήρωση της μεταφοράς του πληθυσμού των προσφύγων από τον Πειραιά  «σε αξιοπρεπείς συνθήκες», προγραμματίζει «μέχρι τα μέσα Ιουνίου» να επιτύχει η κυβέρνηση, ανέφερε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο κ. Ι. Μουζάλας.

«Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας κι αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων»,  είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.

Τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, που κατά καιρούς θέτει η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι για διάφορους λόγους και όχι μόνο στις εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν τηρούνται. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις 18 Απριλίου επίσης ο κ. Μουζάλας είχε προαναγγείλει -εντός ολίγων ημερών τότε- εκκένωση του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ και στις 21 Μαρτίου είχε προαναγγείλει για μια άλλη μεγάλη περίπτωση: «Σας βεβαιώ ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα κι ωραία».

Σήμερα ο κ. Μουζάλας εμμέσως ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το υπό συζήτηση ζήτημα θα επανέλθει με την μορφή ερωτήσεων στη Βουλή το προσεχές διάστημα, σημειώνοντας: «Η επίκαιρη ερώτηση που κάνετε είναι μια ερώτηση, η οποία θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε στη συγκεκριμένη κατάσταση με εξήντα χιλιάδες πενήντα πέντε περίπου εγκλωβισμένους στην πατρίδα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων και αυτή είναι μια οξεία κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το Σκαραμαγκά, υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή είναι ένα καλό κέντρο. Έχουμε και χειρότερα, και προσπαθούμε κάθε μέρα πολύ σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Ο Σκαραμαγκάς έγινε, για να λυθεί το πρόβλημα του Πειραιά και του Ελληνικού και θα φτιαχτεί και άλλο τέτοιο κέντρο, όχι στον Σκαραμαγκά. Ο Σκαραμαγκάς πληροί τις βασικές προϋποθέσεις με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σαφώς να γίνει καλύτερο».

Ο ερωτών βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος μεταξύ άλλων έθεσε και το θέμα της δράσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σημειώνοντας: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Στον Σκαραμαγκά –από ό,τι πληροφορούμαστε- αρχικά δεν υπήρχαν. Τώρα, όμως, υπάρχουν αρκετές ΜΚΟ οι οποίες δρουν. Είναι μία νορβηγική, μία ολλανδική, μία αμερικάνικη, μία ελβετική, κάποιες άλλες που έχουν κάνει κάποιοι Έλληνες. Δεν είναι ότι διαχειρίζονται ανάγκες των προσφύγων. Ήδη τα μέλη τους συζητούν μαζί τους, τους δημιουργούν –αν θέλετε- την αίσθηση ότι αύριο θα φύγουν. Κάποιοι ετοιμάζονται να φύγουν την άλλη μέρα. Παίρνουν χρήματα από τους πρόσφυγες, για να φύγουν αεροπορικώς για την Ιταλία».

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε μεταξύ άλλων: «Να σας πω για τις ΜΚΟ. Θα δώσουμε ρόλο στις ΜΚΟ. Τα λεφτά που πήραν οι ΜΚΟ για τη χώρα μας πρέπει σωστά να αξιοποιηθούν». Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε και το ζήτημα της πληροφόρησης περί την κατάσταση που επικρατεί:

«Βγαίνει μία ανακοίνωση στο διαδίκτυο από το ΚΕΕΡΦΑ ότι στο Ελληνικό χίλια άτομα είναι σε απεργία πείνας και υπάρχει επιδημία γαστρεντερίτιδας. Τρέχω σαν παλαβός να μάθω τι γίνεται. Έχω τριάντα περιστατικά γαστρεντερίτιδας με ειδική διατροφή σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Είμαι γιατρός, αυτό δεν είναι επιδημία. Κανείς δεν κάνει απεργία πείνας. Φωνάζω τους δημοσιογράφους και το βλέπουν. Την ίδια μέρα οι μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό έγραφαν, «απεργία πείνας στο Ελληνικό, επιδημίες μαστίζουν την Ελλάδα». Θέλω, δηλαδή, να σας πω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολλοί προσεκτικοί στην αξιολόγηση κάποιων πραγμάτων».