«Ηχηρή» σιωπή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Ηχηρή» σιωπή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα ασύντακτου στρατεύματος μη προθύμων μεταδίδει η 153μελής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κρισιμότατη μάχη που άρχισε χθες στο Κοινοβούλιο για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου με τις «επείγουσες διατάξεις για τη συμφωνία των δημοσιονομικών στόχων». Είναι αυτή η εικόνα που έχει θέσει σε εγρήγορση κυβερνητική και κομματική ηγεσία, για την αποφυγή ενδεχόμενων «ατυχημάτων» στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στη κοινοβουλευτική μάχη, που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια, απέναντί της η δικομματική κυβέρνηση έχει σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις, που πολλές φορές εξελίσσονται σε σκληρές προσωπικές συγκρούσεις οι οποίες δύσκολα κρατήθηκαν από το να εξελιχθούν σε συμπλοκές.

Ως προς την κυβερνητική πλευρά, δύο περιστατικά θεωρούνται ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί: εντός της αίθουσας όπου εξελίσσονται οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης τριών επιτροπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος, σχολιάζοντας τις εντονότατες διαμαρτυρίες των συναδέλφων του από την αντιπολίτευση πως δεν μπορεί ένα τόσο ογκώδες νομοθέτημα να συζητείται σε ασφυκτικά μικρό χρονικό περιθώριο, υποστήριξε ότι όσα τίθενται προς ψήφιση έχουν συζητηθεί επί μακρόν στον δημόσιο διάλογο. Οπως ήταν φυσικό, η επιλογή του να θεωρήσει τις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ υποκατάστατο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών προκάλεσε θύελλα απαξιωτικών σχολίων. Την ίδια στιγμή, και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εντός Βουλής απέσχε της υποστήριξης των προωθούμενων διατάξεων, ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης δήλωνε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Εγώ δεν θα ψήφιζα και τώρα, εάν πραγματικά διαφαινόταν μια εναλλακτική πρόταση ή εναλλακτική λύση».

Η σιωπή των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας έγινε ακόμα πιο «ηχηρή», όχι μόνο στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, αλλά και στις πολλές στιγμές κατά τις οποίες στόχος των επιθέσεων –και μάλιστα ιδιαιτέρως σκληρών– ήταν ο συνάδελφός τους πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μ. Μπαλαούρας, που προσπαθούσε να διευθύνει την εκρηκτική συνεδρίαση. Οση ώρα ο κ. Μπαλαούρας προσπαθούσε να διατηρήσει στοιχειώδη τάξη στην αίθουσα, από κάτω ακούγονταν συνεχώς εκφράσεις όπως: «Είσαι ψεύτης», «Είναι γελοίο αυτό που γίνεται», «Το κάνατε τσίρκο», «Είσαι αδαής και ανόητος», «Αντε, ρε ηλίθιε», «Δεν ντρέπεσαι, ρε;».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Ηλ. Κασιδιάρη, όταν ο βουλευτής της Χ.Α. θέλησε να παρέμβει χωρίς άδεια του προεδρείου στη συζήτηση.

Μ. Μπαλαούρας: Τον λόγο θα τον δίνω εγώ σε όποιον θέλω.

Κασιδιάρης: Αυτά δεν περνάνε εδώ μέσα. Αλλού αυτά. Ποιος είσαι εσύ; Καραγκιόζη. Γελοίε.

Μπαλαούρας: Αυτά στη νύχτα, ρε, αλλού αυτά. Δεν φοβηθήκαμε τους ομοίους σου με τανκς. Σε νύχτες βάρβαρες με τανκς δεν φοβηθήκαμε. Θα φοβηθούμε εσένα;

Κασιδιάρης: Δεν κάθομαι κάτω. Φέρε τον φρούραρχο.

Μπαλαούρας: Αφησε τους τραμπουκισμούς. Κάτσε κάτω, ρε. Τραμπούκε. Τραμπούκε. Κάτσε κάτω, ρε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή