ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παγώνουν», με αιφνιδιαστική τροπολογία, τα ειδικά μισθολόγια

pagonoyn-me-aifnidiastiki-tropologia-ta-eidika-misthologia-2134671

«Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια και στο ύψος που αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016, επιβάλλει η κυβέρνηση προσδοκώντας να εξοικονομήσει με αυτόν τον τρόπο ποσό ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική απόφαση, η οποία αφορά δικαστικούς λειτουργούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά., προωθείται μέσω τροπολογίας των υπουργών Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη που κατατέθηκε αργά χθες (19.50) το απόγευμα στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μαζί με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το αύριο το βράδυ.

«Αναστέλλεται από 1/1/2017 μέχρι 31/12/2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω τροπολογία, με τους επισπεύδοντες υπουργούς να αιτιολογούν σε συνοδευτικό τους σημείωμα την επίμαχη απόφαση: «Η διάταξη κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογη με τη διετή (2016-2017) αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται πως «από την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται εξοικονόμηση δαπάνης για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2017 και 2018».

Την ίδια στιγμή, στην ειδική έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει «της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της», και διευκρινίζεται πως «η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών αφορά όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια».

Ειδικότερα αναφέρονται οι: δικαστικοί λειτουργοί, κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. των ΤΕΙ, ερευνητές, πρώην μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατροί του ΕΣΥ και εξομοιούμενοι μισθολογικά με αυτούς, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, μουσικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ε.Π. των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό στρατιωτικών και εκκλησιαστικών σχολών.

Σε άλλη τροπολογία, που επίσης κατατέθηκε αργά χθες, μεταξύ άλλων προβλέπονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή του ΕΚΑΣ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντος» από συνταξιούχους. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, η επιστροφή αυτή «γίνεται με συμψηφιστικό επανυπολογισμό της σύνταξης του δικαιούχου σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα τριάντα ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται συμψηφιζόμενο με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018».

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη να εξαιρούνται «από την υποχρέωση καταβολής του προβλεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία προστίμου, για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος». (Αναλυτικό ρεπορτάζ, Οικονομική Εβδομάδα, σελ. 6)