Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ειδικά μισθολόγια

Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ειδικά μισθολόγια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά θολό έγινε το τοπίο όσον αφορά τη νομοθέτηση του «παγώματος» στις μισθολογικές ωριμάνσεις (αυξήσεις) των ειδικών μισθολογίων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε από του βήματος της Ολομέλειας ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται» να βρει «ισοδύναμα», προκειμένου να μην ισχύσει το μέτρο αυτό, από την 1/1/2017, όπως προβλέπει τροπολογία η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Ως γνωστόν, η επίμαχη τροπολογία προκάλεσε την διαφωνία των ΑΝΕΛ, η οποία με τη σειρά της στάθηκε αφορμή για έντονες παρασκηνιακές συσκέψεις, με κορύφωση εκείνη τη σύσκεψη, αργά χθες την νύχτα στο γραφείο του πρωθυπουργού, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Η εντολή του κ. Τσίπρα ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί ως σήμερα να είχαν βρει τα ισοδύναμα. Αυτό, προφανώς, δεν κατέστη δυνατόν και έτσι «αποφασίστηκε» μια ασαφής διατύπωση, όπως εκείνη που περιέγραψε ο κ. Χουλιαράκης: Θα ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για την διετία 2017-2018, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να βρει ως το τέλος του τρέχοντος έτους όσα δεν κατάφερε να βρει τις τελευταίες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αφορούσε ρύθμιση η έναρξη υλοποίησης της οποίας θα ήταν η πρώτη ημέρα του επομένου έτους, και θα ήταν επί των αποδοχών που οι δικαιούμενοι ειδικών μισθολογίων (ένστολοι κ.ά.) θα λάμβαναν στις 31/12/2016.

Στην νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε, σε συνέχεια των όσων είπε, ο κ. Χουλιαράκης αναφέρονται τα εξής: «Η ως άνω διάταξη (ενν. για το «πάγωμα») δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση.

Τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διαπιστώνονται με πράξη του Υπουργού Οικονομικών και εγγράφονται στον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018». Μεταξύ των υπουργών που την υπογράφουν είναι και ο κ. Π. Καμμένος καταδεικνύοντας ότι οι όποιες αρχικές ενστάσεις των ΑΝΕΛ, δεν υφίστανται πλέον.

Η εξαγγελθείσα κυβερνητική απόφαση συναντά ήδη την αποδοκιμασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή