Κυβερνητικό «φάλτσο» με αλλεπάλληλες τροπολογίες

Κυβερνητικό «φάλτσο» με αλλεπάλληλες τροπολογίες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου ετέθη χθες εκ νέου η νομοθετική λειτουργία της Βουλής με ευθύνη της δικομματικής κυβέρνησης: τροπολογία για την υπηρεσία Ασύλου, που είχε κατατεθεί αργά προχθές το βράδυ και η οποία απεσύρθη μετά εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε εκ νέου ελαφρώς διαφοροποιημένη χθες το απόγευμα, ελάχιστη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση νομοσχεδίου για την ανάπτυξη στο οποίο συμπεριελήφθη. Σαν να μην έφθανε αυτό, το οποίο επίσης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ι. Μουζάλας, προσερχόμενος στην Ολομέλεια, για να αιτιολογήσει την «επανακατάθεση» επικαλούμενος λάθος, προέβη σε εκ νέου αλλαγή αποσύροντας και άλλη διάταξη της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι «παρείσφρησε» στο κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τροπολογία απαριθμούσε 85 σελίδες, ενώ η επανακατατεθείσα είναι 39σέλιδη. Από την αρχική εκδοχή κατ’ αρχάς έλειπαν οι διατάξεις περί προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες Ασύλου. Παρέμεναν άλλες διατάξεις, όπως εκείνες οι οποίες αφορούν: α) Τη δημιουργία «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας» κυλικείων σε χώρους/υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας – που, μάλιστα, δίδονται στους κατά τόπους ΟΤΑ. β) Την πρόβλεψη ότι επιτρέπονται, επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, ο προγραμματισμός, η σύναψη συμβάσεων και η εκτέλεση αυτών για έργα που έχουν σχέση με την υπηρεσία Ασύλου και την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η νομιμοποίηση αυτών των συμβάσεων προβλέπεται πως γίνεται αναδρομικά από 1/1/2015 και θα ισχύει έως 31/12 τρέχοντος έτους. Η περί συμβάσεων διάταξη αποσύρθηκε από τον κ. Μουζάλα.

«Προσβάλλετε το Κοινοβούλιο», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και εκφράζοντας εντονότατη δυσφορία για την νέα έκτακτη νομοθετική επιλογή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. Για «απαράδεκτη ενέργεια» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή