Στρατηγική «ανοιγμάτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στρατηγική «ανοιγμάτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα «χαρτογραφήσει», σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς τους. Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στις συναντήσεις αυτές πρωτίστως για να ακούσει και η κυβερνητική πρόταση ολοκληρωμένη θα διατυπωθεί σε δεύτερο χρόνο. Αφού, δηλαδή, αξιολογηθεί ποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτή αλλά και αφού πρώτα το θέμα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή δείχνει, πάντως, να έχει κλείσει, όπως επίσης και προσαρμογές προς το αναλογικότερο, όσον αφορά την κατανομή των εδρών με παράλληλη μείωση του μπόνους των 50 εδρών.

Στην πρόταση της επιτροπής θέσεων προς την Κ.Ε., η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δεδομένη συγκυρία και εν όψει οριστικοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων για το ζήτημα, αναφέρεται, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, ότι «σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το κοινοβούλιο, τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής». Βεβαίως, σε σχέση με την υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος, επισημαίνεται ότι περισσότερο από κάθε άλλο σύστημα «προϋποθέτει τη σοβαρή και έγκαιρη επεξεργασία μιας πολιτικής συμμαχιών». Και αναφορικά με τις δυνητικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητη η επισήμανση ότι, πέραν της αναμενόμενης επιδίωξης για προγραμματικές συμφωνίες και συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, «επιδιώκουμε συμμαχίες και συμπόρευση με κόμματα και κινήσεις που αναφέρονται στη Σοσιαλδημοκρατία, εφόσον απαλλάσσονται από δεσμεύσεις απέναντι στο παλιό κομματικό σύστημα και τον νεοφιλελευθερισμό». Ενα σαφές άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αναγκαίο κατά πολλούς για τη διεύρυνση της κομματικής βάσης. Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, στο κείμενο της επιτροπής θέσεων υπογραμμίζεται ότι ουσιαστικό στοιχείο της θα πρέπει να είναι η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο.

Εν όψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, που βρίσκεται στην καρδιά της δεύτερης αξιολόγησης και θα απασχολήσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, στην πρόταση προς την Κ.Ε. γίνεται σαφής αναφορά σε «ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ των εργαζομένων» και σε «αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών».

Κομματική διαβούλευση

Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει την εσωκομματική γκρίνια ότι φέρνει το κόμμα ενώπιον τετελεσμένων, θα δημοσιοποιήσει τη λεπτομερή πρόταση της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα μετά τη διήμερη κομματική διαβούλευση. Για τη διαμόρφωσή της θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην πάγια κομματική θέση για απλή αναλογική και στην ανάγκη να διασφαλισθεί η σταθερότητα της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως πόλου στο πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Ταυτόχρονα, προκειμένου να πεισθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, κάτι που η Ν.Δ. έχει ήδη αποκλείσει ζητώντας οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει αυτή να ικανοποιεί τις επιδιώξεις τους και να είναι κατά το δυνατόν πιο κοντά στις προτάσεις που σήμερα και αύριο οι επικεφαλής τους θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή