«Στη σκιά» ακόμα οι δηλώσεις του 2014

«Στη σκιά» ακόμα οι δηλώσεις του 2014

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε περίπου ενάμισης μήνας από τότε που με την παραδοσιακή μεγάλη καθυστέρηση η Βουλή έδωσε στην δημοσιότητα «δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης» των πολιτικών προσώπων: Αφορούσαν δηλώσεις που έγιναν το 2013 για τα εισοδήματα του 2012.

Το ενδιαφέρον είναι πως δύο ημέρες νωρίτερα, όπως φαίνεται από την Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέγραφε την τελευταία εκ των συνολικά πέντε αποφάσεων για την εξόφληση των εταιρειών ορκωτών ελεγκτών λογιστών, για το έργο τους να ελέγξουν τις δηλώσεις του έτους 2014 (χρήση 2013), όπως επίσης και τις εκλογικές δαπάνες του Σεπτεμβρίου 2015. Η εν λόγω απόφαση αφορούσε ποσό ύψους 361.251 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιόδου φαίνεται να ανέρχεται στις 547.965 ευρώ.

Οι προαναφερθείσες αποφάσεις καταδεικνύουν πως ο έλεγχος για τις δηλώσεις του έτους 2014 είχε προφανώς ολοκληρωθεί και τα σχετικά πορίσματα παραδοθεί στη Βουλή, εξέλιξη η οποία πολλαπλασιάζει περαιτέρω τα εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους σοβαρής χρονοκαθυστέρησης όσον αφορά την δημοσιοποίηση των εν λόγω δηλώσεων του πολιτικού προσωπικού.

Ο κ. Νικ. Βούτσης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος γενικώς στο διαρκές αυτό ζήτημα, το οποίο τροφοδοτεί την αίσθηση αδιαφάνειας όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες υπουργών και βουλευτών, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες, θέλω να σας πω ότι γνωρίζετε ότι παραλάβαμε μια κατάσταση όπου -χωρίς να προσωποποιώ καθόλου ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια- δεν είχε γίνει παρά μία ανάρτηση την τελευταία τετραετία, αν θυμάμαι καλά». Παράλληλα παραδεχόταν το παράπλευρο πρόβλημα ηθικής τάξεως, σημειώνοντας ότι «εύλογα ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι σωστό μόνο να αναφερόμαστε σε στοιχεία ενδεικτικά προ διετίας ή προ τριετίας, αλλά μπορούμε να πάμε γρηγορότερα». Δεσμευόταν δε πως «μέσα στο ’16 θα γίνει ανάρτηση δύο οικονομικών ετών».

Απάντηση στο ερώτημα για το ποιοί λόγοι επιβάλλουν να «κρατώνται» στη σκιά –άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμα- οι δηλώσεις του 2014, δεν έχει δοθεί από τη Βουλή. Η ολοκλήρωση του ελέγχου των συγκεκριμένων δηλώσεων δεν πιστοποιείται μόνο από τις προαναφερόμενες αποφάσεις εξόφλησης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, αλλά και από το γεγονός ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Βουλής, έχουν ήδη «γυρίσει σελίδα» και με άλλη απόφαση του Προέδρου έχει ανατεθεί κιόλας η «διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων των στοιχείων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014)» (Απόφαση Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Βαρεμένου, 18 Μαΐου 2016, Αρ. Πρωτοκόλλου 6793).

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, αρνητικό για το πολιτικό προσωπικό, αποκτά η συγκεκριμένη «χρονοκαθυστέρηση» και από το γεγονός ότι οι ελεγχθείσες δηλώσεις αφορούν και όλους τους νέους νυν βουλευτές που εξελέγησαν στις αναμετρήσεις του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις που είναι ακόμα αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, δεν εμπεριέχονται εκείνες δύο πολιτικών αρχηγών (Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη), μελών των Κ.Ο. των δύο κομμάτων τους, καθώς και εκείνες μεγάλου αριθμού νέων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων. Παραλλήλως είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες πολλές συζητήσεις έγιναν και τοξικό νέφος προκλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό, ακριβώς για περιπτώσεις δηλώσεων πολιτικών προσώπων, οι οποίες δηλώθηκε ανεπισήμως ότι «είχαν προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή