Μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων: Παραμένει η απόσταση Καμμένου – ΥΠΟΙΚ

Μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων: Παραμένει η απόσταση Καμμένου – ΥΠΟΙΚ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχείο ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας καταδεικνύουν οι δημόσιες αντικρουόμενες δηλώσεις των κ. Π. Καμμένου και Γ. Χουλιαράκη, αναφορικά με το ζήτημα των ισοδυνάμων, ώστε να αποφευχθεί το «πάγωμα» της ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής όσων ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν προέκυψε το ζήτημα περί τα μέσα Ιουνίου είχε υποστηρίξει ότι το ΥΕΘΑ είχε τους κωδικούς από τους οποίους θα προέκυπταν τα «ισοδύναμα» και πως ήταν στην διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ, έλεγε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα –και πρέπει να είμαι ειλικρινής σε αυτό- το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραλάβει σχετικές προτάσεις με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα. Το Υπουργείο Οικονομικών περιμένει να λάβει για να αξιολογήσει τις προτάσεις αυτές. Μέχρι την ώρα που μιλάμε αυτό δεν έχει γίνει. Είμαι νομίζω απολύτως σαφής». Και σε άλλο σημείο: «Επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα μεριμνήσουν γιατί κι εγώ έχω ακούσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να τοποθετείται με ακρίβεια, με νούμερα και με κωδικούς. Περιμένουν απλώς να σταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για να αξιολογηθούν» (Χουλιαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αθ. Δαβάκη, Παρασκευή 1 Ιουλίου).

Σήμερα, ωστόσο, ο κ. Καμμένος σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του, «διέψευσε» τον κυβερνητικό του εταίρο και έδωσε άλλη εκδοχή για τις προαναφερθείσες δηλώσεις Χουλιαράκη: «Ο κ. Χουλιαράκης τους έχει τους κωδικούς» είπε.

Στη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου, πάντως, κατεγράφη ένταση με επίκεντρο την διάταξη η οποία προβλέπει τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στο ΥΕΘΑ, μέσω της οποίας θα «αξιοποιείται» για έως 99 χρόνια η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αιτιολογική Εκθεση του σχεδίου νόμου, δημιουργείται στο Υπουργείο «Υπηρεσία Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» με στόχο «τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των τριών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας και Ταμείο Εθνικού Στόλου), που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και των ακινήτων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας». Σκοπός της , υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, είναι «ο διαρκής χαρακτήρας των οικονομικών εισροών για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για το θέμα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεση του μεταξύ άλλων επισημαίνει: Α) Η νέα Υπηρεσία «επιλέγει τα ακίνητα» προς αξιοποίηση. Β) Μέρος των εσόδων διατίθεται προς ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Γ) Ο διευθυντής της Υπηρεσίας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και επιλέγεται από τον υπουργό. Δ) Με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, νομικά ή φυσικά πρόσωπα η εκπόνηση συγκεκριμένων έργων για την υποβοήθηση της επίτευξης των σκοπών της Υπηρεσίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε θέμα πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, προκειμένου να εκφράσει άποψη για τη συγκεκριμένη επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, με τον κ. Π. Καμμένο να εκφράζει έντονα τη ριζική του διαφωνία.

«Δεν καταλαβαίνω την αντίδραση του κ. Καμμένου. Φέρνει ένα σχήμα με το οποίο εμείς διαφωνούμε. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά είναι η καλύτερη διαχείριση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων. Η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύτιμη προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε μεταξύ άλλων η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καμία σχέση με την περιουσία των Ταμείων των ΕΔ και να μην το εμπλέξουμε σε αυτό», απάντησε ο κ. Καμμένος, για να κατηγορήσει την ΝΔ πως ουσιαστικά προτείνει να ακολουθήσουμε την τακτική του ΤΑΙΠΕΔ και τα χρήματα που θα προκύψουν να πηγαίνουν στο χρέος. «Μην ανοίγετε την όρεξη στους δανειστές» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είστε γνωστός προβοκάτορας» του απάντησε ο κ. Αθ. Δαβάκης (ΝΔ), ενώ για διαστρέβλωση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο η κυρία Μπακογιάννη. Τελικώς, η πρόταση για κλήση του ΤΑΙΠΕΔ προς ακρόαση απορρίφθηκε, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ την καταψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή