Επιμένει ο σύμβουλος Βαρουφάκη

Επιμένει ο σύμβουλος Βαρουφάκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεραμύνεται του Σχεδίου Β και του Γιάνη Βαρουφάκη ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Με γραπτή παρέμβαση (στην ιστοσελίδα DIEM25 του πρώην υπουργού Οικονομικών) παίρνει θέση στον σάλο που έχουν προκαλέσει οι λεπτομέρειες του σχεδίου που αποκαλύπτει στο βιβλίο του και τις οποίες δημοσίευσε η «Κ» και υποστηρίζει ότι ουδέποτε η ομάδα εργασίας την οποία συντόνιζε πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ακόμη ότι η προετοιμασία του σχεδίου του ζητήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν και αυτός που έλαβε την τελική απόφαση να μην το αξιοποιήσει.

Ο Γκάλμπρεϊθ σημειώνει ότι η ομάδα του σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης «στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν στην εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ». «Ολοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα έβαιναν προς κλιμάκωση στο τέλος Ιουνίου. Δεν γνωρίζαμε και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε, όμως, τι μορφή θα έπαιρνε η κλιμάκωση. Ηταν αναγκαίο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», προσθέτει. Σημειώνεται, πάντως, ότι στο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η «Κ», ο κ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Β ετοιμαζόταν σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκοβε τον ELA και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έφθαναν σε αδιέξοδο.

Το κλίμα της παρέμβασης του Αμερικανού οικονομολόγου μοιάζει απολογητικό. Σημειώνει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν απόλυτη συνείδηση για τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν αναγκαζόταν να φύγει από την Ευρωζώνη. Συνείδηση είχαν και για τους κινδύνους αν η δουλειά τους, που εξελισσόταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, γινόταν γνωστή. Αυτός ήταν ο λόγος που η ομάδα εργαζόταν αθόρυβα και κυρίως εκτός Αθηνών. «Η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση –εκτός ακόμη και εντός του υπουργείου Οικονομικών– δεν εμπλεκόταν», επισημαίνει.

Παραδέχεται ότι τα ζητήματα που εγείρονταν σε ενδεχόμενη αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν τρομακτικά. «Κυμαίνονταν από τη νομική σχέση με την Ε.E., μέχρι τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας νέας κεντρικής τράπεζας και τους μηχανισμούς παροχής αξιόπιστης ρευστότητας, την πιθανή εξωτερική στήριξη σε ένα νέο νόμισμα, τη μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και χρεών, καθώς και βασικές προβλέψεις, όπως τη διατήρηση αναγκαίων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων», γράφει.

Απηχώντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο έκλεινε το περίφημο μνημόνιο που συνέταξε για το Σχέδιο Χ και το οποίο παρέδωσε στις αρχές του περασμένου Μαΐου, ο Γκάλμπρεϊθ εξομολογείται ότι κανένας δεν ήξερε πώς θα αντιδρούσαν οι ελληνικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. «Η δουλειά μας ήταν να εκτιμήσουμε αυτές τις ανησυχίες στον βαθμό που μπορούσαμε, βαθμός που συχνά ήταν πολύ περιορισμένος. Δεν ήταν δουλειά μας να κάνουμε συστάσεις και δεν κάναμε καμία. Προετοιμαζόμασταν για ένα σενάριο που όλοι εύχονταν να αποφύγουν» καταλήγει, σημειώνοντας ότι στο τέλος ο κ. Βαρουφάκης συζήτησε το σενάριο με τον πρωθυπουργό και εκείνος έλαβε τις αποφάσεις του, «όπως όλοι γνωρίζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή