Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι χρυσαυγίτες, οι πλειοψηφίες στη Βουλή, και το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι χρυσαυγίτες, οι πλειοψηφίες στη Βουλή, και το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη, σήμερα το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, της συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τίθεται αντικειμενικώς υπό τη σκιά της προσπάθειας της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ψήφισή του με τουλάχιστον 200 ψήφους, ώστε εκπληρώνοντας έτσι τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη, να επιτύχει την έναρξη ισχύος του από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, φέρει στην επιφάνεια μια πτυχή η οποία αφορά στο κατά πόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συνυπολογίζει τις ψήφους και της Χρυσής Αυγής για να επιτύχει στο σχεδιασμό της – κάτι το οποίο προφανώς και είναι διόλου κολακευτικό για την αριστερή "ταυτότητά" της.

Το ζήτημα γίνεται περισσότερο έντονο, καθώς τηρουμένων των αναλογιών, σε κάποια πρόσφατη αντιστοίχου σοβαρότητας -ως προς τη σημασία της διαμόρφωσης κρίσιμων πλειοψηφιών εντός Κοινοβουλίου- περίπτωση, κορυφαία στελέχη της λεγόμενης συντηρητικής παράταξης, με το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ μεταξύ αυτών, είχαν δημοσίως και ξεκάθαρα δηλώσει πως δεν επιθυμούν κανενός είδους συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή. Δεδομένου του χαρακτήρα και της ιδεολογίας του κόμματος του Ν. Μιχαλιάκου, το διαφαινόμενο αυτό "παιχνίδι" της κυβερνώσας πλειοψηφίας, που μοιάζει να υπακούει στο γνωστό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", έχει -όπως σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής- εξαιρετικά επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

Το όλο θέμα φαίνεται πως άρχισε να προσλαμβάνει διαστάσεις όταν, σε συνέντευξή του (Σκάι) ο Πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, ερωτηθείς για τις ψήφους της Χ.Α. όχι μόνο δεν τις χαρακτήρισε "μη ευπρόσδεκτες", αλλά και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να πληροφορηθεί, όπως είπε, τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος επί του ζητήματος του εκλογικού νόμου. "Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του εν λόγω κόμματος έλεγε στη Βουλή, αναφορικά με τη στάση τους έναντι του εκλογικού νόμου, σαν σε άτυπο διάλογο με το κυβερνών κόμμα: "Θα υπηρετήσουμε το ελληνικό έθνος. Και με βάση αυτό θα αποφασίσουμε ό,τι αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα. Και θα είμαστε είτε το θέλετε είτε όχι –προς άπαντες απευθύνεται αυτό- οι ρυθμιστές για το τι θα γίνει".

Υπενθυμίζεται ότι όταν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψήφιος προταθείς από την ΝΔ ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας, είχε τεθεί και πάλι ζήτημα διαμόρφωσης πιθανής -τότε "προεδρικής"- πλειοψηφίας, με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σε εκείνη την περίπτωση, λοιπόν, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του (Μέγκα) είχε υιοθετήσει εντελώς διαφορετική πολιτική στάση: "Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή. Δεν πρόκειται να συμπράξω με την δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής" είχε δηλώσει ευθέως (Δεκέμβριος 2014) ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα την επιθυμούσε, κατά τη γνώμη του, ούτε ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος. Πράγματι, και ο κ. Δήμας σε γραπτή δήλωσή του τόνιζε χωρίς περιστροφές: "Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή