Επίθεση φιλίας προς ΚΚΕ από ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση φιλίας προς ΚΚΕ από ΣΥΡΙΖΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική δύο ταχυτήτων ακολουθεί η κυβέρνηση εντός Βουλής την τρέχουσα περίοδο και αυτό είναι αισθητό σχεδόν σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία: Αφενός, κινείται σε αναζήτηση «συναίνεσης» ώστε να επιτύχει, τα προσεχή 24ωρα –όταν ο σχετικός νόμος τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια– την εξαιρετικά δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες πλειοψηφία των «200» για αλλαγή του εκλογικού νόμου και άμεση εφαρμογή του. Αφετέρου, σε συγκρουσιακή τροχιά, ενόψει της συζήτησης επί της προτάσεως της Ν.Δ., λίγες ημέρες αργότερα, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο διερεύνησης το τι συνέβη περί τα δημοσιονομικά το καλοκαίρι του 2015, επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη. Ως προς το πρώτο θέμα, ενδεικτικό μεταξύ άλλων της άτυπης προσέγγισης με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ηγεσία του οποίου ως γνωστόν δήλωσε πως θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική για εφαρμογή της από τις επόμενες εκλογές, είναι πως αποφασίστηκε τώρα, μετά οκτώ μήνες, να φέρει προς συζήτηση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα «μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας». Η πρόταση είχε κατατεθεί στις 11 Νοεμβρίου 2015.

«Η πρόταση του ΚΚΕ δύσκολα θα βρει κάποιον να διαφωνήσει στην ουσία της» είπε η κ. Αικατερίνη Ιγγλέζη, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πριν βεβαίως αναφερθεί στο «άτοπο» πτυχών της εν λόγω πρότασης νόμου στις σημερινές συνθήκες. «Ολοι θα θέλαμε να ψηφίσουμε την πρόταση νόμου, αλλά δεν μας αφήνουν οι εταίροι», ανέφερε ο βουλευτής της πλειοψηφίας Ηλ. Καματερός.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου που μίλησαν στη συνεδρίαση, περισσότερο επιτέθηκαν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, παρά έδειξαν να τους απασχολεί να σταθούν επικριτικά έναντι της πρότασης του ΚΚΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει πίεση προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή, σε συνδυασμό με όσα τον τελευταίο καιρό λέγονται και γράφονται για την επίμαχη περίοδο: «Μπορεί να υπήρχε καταστροφικό “σχέδιο Β”, και ουδείς εκ του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Τσακαλώτος, εγώ ή και άλλοι, να γνωρίζει την ύπαρξή του; Θέλετε με αυτό να κάνετε πολιτική και Εξεταστική Επιτροπή;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και αφού σημείωσε ότι «η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που θέλετε να παρουσιάσετε», έκανε λόγο για μια «φαντασιακή ιστορική κατασκευή, η οποία δείχνει το αδιέξοδο της Ν.Δ.».

Σημειώνεται, τέλος, ότι μιλώντας σε άλλη Επιτροπή της Βουλής την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας έλεγε για το ίδιο θέμα ότι δεν γνωρίζει αν όσα έχουν ειπωθεί συνιστούν «ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή