ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στρατηγικός εταίρος το Ισραήλ

kyr-mitsotakis-stratigikos-etairos-to-israil-2142168

Αν η επόμενη μέρα στη χώρα ενδιαφέρει άμεσα τον Κυρ. Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργό, ενδιαφέρει εξίσου τους εταίρους της Ελλάδας και δη τους στρατηγικούς. Χθες ήταν σειρά του Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφράσει τις σχετικές σκέψεις στον πρόεδρο της Ν.Δ. Το ραντεβού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έκλεισε έναν κύκλο διεθνών επαφών με στόχο την τόνωση του πρωθυπουργικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη, την οικοδόμηση συμμαχιών, αλλά, κυρίως, τη βολιδοσκόπηση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς περιβάλλοντος, καθώς η Ν.Δ. έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Στο tour d’ horizon του προέδρου της Ν.Δ. στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, εξάλλου, το Πρωτόκολλο επιφύλαξε στον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργική αντιμετώπιση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, την υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Κνεσέτ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί το Ισραήλ στρατηγικό εταίρο και εμμέσως πλην σαφώς υπενθύμισε ότι η πολιτική προσέγγισης με το Ισραήλ που ακολούθησε η Ν.Δ. υιοθετήθηκε και από την παρούσα κυβέρνηση. Αρμόδιες πηγές μιλούσαν για καλή χημεία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Στο ραντεβού, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η διμερής συνεργασία –ιδιαίτερα προωθημένη στον αμυντικό τομέα– πρέπει να επεκταθεί σε πρακτικό επίπεδο και κυρίως σε αυτό των εκατέρωθεν επενδύσεων.

Το κεντρικό μήνυμα που διέτρεξε όλες τις διεθνείς επαφές του προέδρου της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Και ότι γι’ αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο σχέδιο και σαφείς προθέσεις. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τον μηχανισμό του κόμματος σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα με εργαλεία τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, στον τρίτο όροφο της Συγγρού υπάρχει η αίσθηση ότι η πίεση της καθημερινότητας και η κατάσταση της οικονομίας από το φθινόπωρο και μετά θα ανατρέψουν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.Το κλίμα αυτό εξέφρασε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές με οποιοδήποτε τρικ και προκειμένου να μην τις χάσει με μεγάλη διαφορά να τις προκαλέσει μέσα στο 2016».

Εσωκομματικά

Στο εσωκομματικό μέτωπο και στις αναταράξεις που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εμφανίστηκε να αμφισβητεί βασικές επιλογές της νέας ηγεσίας, αλλά και εκτός γραμμής σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β΄ της κυβέρνησης, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν ασχολείται». Κάτω από το ραντάρ κρατήθηκε και το δείπνο που είχε πρόσφατα στο σπίτι του στην Κηφισιά ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Δεν αποτελεί είδηση, καθώς οι δυο τους έχουν συχνή επικοινωνία κι έχουν βρεθεί κι άλλες φορές από τότε που ο πρώτος ανέλαβε την προεδρία της Ν.Δ.», σχολίαζε σχετικά στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.

Η ασφάλεια των πολιτών κυρίαρχη στην ατζέντα της Ν.Δ.

Παράλληλα με την ανάδειξη των δόλιων προθέσεων της κυβέρνησης με την «άδολη» αναλογική, η Ν.Δ. κάνει στροφή στην καθημερινότητα με στοχευμένες αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις. Αυτές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, ζήτημα που έχει ήδη ανέβει με αφορμή τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ – ενώ χθες Χρήστος Σταϊκούρας και Απόστολος Βεσυρόπουλος με ανακοίνωσή τους κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Η Συγγρού αναδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες το καθεστώς βίας και ανομίας που έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε εμπόλεμη ζώνη και εγκαλεί σχετικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Η διάσταση αυτή θα αναδειχθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και με επιτόπια παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε περιοχές του κέντρου (πέριξ της Πατησίων) που πλήττονται καθημερινά από παρόμοια περιστατικά και αισθάνονται ξεχασμένες από το κράτος.

Την ίδια ώρα, η Συγγρού πυκνώνει τις δράσεις της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κανένας στο περιθώριο» που αφορά επισκέψεις στελεχών και ενίσχυση φορέων και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης σε ολόκληρη τη χώρα. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και οι γραμματείες των τομέων του κόμματος, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα και νέες δραστηριότητες υπό την ομπρέλα αυτής της πρωτοβουλίας.