Υψηλοί τόνοι στη Βουλή, παρά το «ναυάγιο» με τις 200 ψήφους

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή, παρά το «ναυάγιο» με τις 200 ψήφους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συγκρουσιακό κλίμα εντός του οποίου κυβέρνηση και αντιπολίτευση συζητούν από προχθές για τον εκλογικό νόμο, αναμένεται να «χρωματίσουν» σήμερα το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί με τις ομιλίες τους στη Βουλή. Αμέσως μετά, η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης, που πλέον φαίνεται να έχει εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αφού λόγω των συσχετισμών έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του αριθμού των 200 ψήφων που σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται, προκειμένου ο νέος νόμος να εφαρμοστεί –όπως εξαρχής ήθελε η κυβέρνηση– από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε το θέμα αυτό, και πέραν των γνωστών «παραδοσιακών» συγκρούσεων, η προσοχή των περισσοτέρων εστιάστηκε στις τοποθετήσεις οι οποίες αφορούν τον πυρήνα του θέματος «κυβερνησιμότητα», με ορισμένες ομιλίες εκατέρωθεν να προκαλούν αίσθηση.

«Την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας θα την πάρουν εκείνες οι δυνάμεις που μπορεί να δυσκολεύθηκαν, αλλά τουλάχιστον είχαν το θάρρος να πουν αλήθειες στον ελληνικό λαό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το ύψιστο συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να κυβερνάται και για να κυβερνηθεί πρέπει το εκλογικό σύστημα να του επιτρέπει κυβερνήσεις που να έχουν κάνει μία προγραμματική συμφωνία», υπογράμμισε η κ. Nτόρα Μπακογιάννη.

«Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από στοιχειώδη συναίνεση. Από εθνική ενότητα. Χρειάζεται τη συστράτευση όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων. Την προγραμματική συνεργασία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην ανάγκη να βρει η χώρα τη θέση της μέσα στους νέους δύσκολους συσχετισμούς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα».

Αλλά και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκαν επίσης δύο παρεμβάσεις που προκάλεσαν αίσθηση: «Δεν μπορώ να μην πω ότι φοβάμαι ή τρέμω στην ιδέα ή στο ενδεχόμενο, αυτή η ιδέα της απλής αναλογικής, της άδολης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, να μετατραπεί σε έναν ιδεολογικό κόφτη, ο οποίος θα επιβάλει συνεννοήσεις πολιτικών κομμάτων εντελώς ανομοιογενών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Γάκης. Και συνέχισε: «Οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να υλοποιήσουν την κυβερνησιμότητα με τη δική τους πολιτική ευθύνη. Αλλιώς, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν θα είναι καλός, δεν θα είναι ευχάριστος, αλλά γι’ αυτό είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί να απολογηθούν για το αποτέλεσμα της χρήσης αυτού του εργαλείου, που η απλή αναλογική δίνει σήμερα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους-Πράσινους Γ. Δημαράς, ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι Αριστερά και Οικολογία θα επιδιώξουν στρατηγικές συμμαχίας προοδευτικής κατεύθυνσης, που θα στοχεύουν σε δίκαιη κοινωνία και βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο, τη φύση, την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και συμμαχίες με συντηρητικές δυνάμεις, όταν η εθνική ανάγκη το επιβάλλει».

Από το Ποτάμι, τέλος, ο κ. Γ. Μαυρωτάς υπογράμμισε: «Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, η απλή αναλογική θα απαιτούσε τέσσερα ή πέντε κόμματα να συναινέσουν για να δημιουργηθεί κυβέρνηση, εάν δεν τα έβρισκαν τα δύο πρώτα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ασταθής θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει, όταν η δεδηλωμένη θα εξαρτάται από την ικανοποίηση των επιθυμιών και του τελευταίου εταίρου της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι όμηρος κυβερνητικών εκβιασμών και όχι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή