To δόγμα «νόμος και τάξη» προκρίνει η Νέα Δημοκρατία

To δόγμα «νόμος και τάξη» προκρίνει η Νέα Δημοκρατία

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Συγγρού χτυπάει την κυβέρνηση εκεί που «πονάει». Και είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θεωρεί ότι, εκτός από το μέτωπο της οικονομίας, σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης αναδεικνύεται και το μέτωπο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ειδικά μετά τα τελευταία περιστατικά βίας και βεβηλώσεων. Ούτως ή άλλως, το σφυροκόπημα της κυβέρνησης στο εν λόγω πεδίο ικανοποιεί και ένα μέρος του πιο συντηρητικού ακροατηρίου, το οποίο «μίλησε» και μέσω της συμμετοχής του στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα και ζήτησε αυστηρή εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη».

Τούτων δοθέντων, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Συγγρού επανήλθε χθες στο θέμα διά στόματος του εκπροσώπου της Ν.Δ. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος φρόντισε να υπενθυμίσει την αρχική αφωνία του Μαξίμου για την έφοδο αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και να την αντιπαραβάλει με τη σπουδή του Μαξίμου να εκφράσει επισήμως τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση στη Μονή Πετράκη. «Πρέπει να στηλιτεύσω με όλη μου τη δύναμη το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην πρώτη τέτοια επίθεση έμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες απολύτως άφωνη», σημείωσε (Real fm), εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει θέση για την επίθεση στη Μονή Πετράκη υπό την πίεση των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι ο κ. Κουμουτσάκος συνέδεσε ευθέως την πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Κυρίτση περί «φρονηματικού χαρακτήρα» διώξεις των Σακκά και Σεϊσίδη με προηγούμενες δηλώσεις του περί τιμωρητικής συμπεριφοράς για τους υποστηρικτές τού «Μένουμε Ευρώπη». Το σκεπτικό της Συγγρού, το οποίο εκφράστηκε και με την αυστηρή δήλωση που έκανε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κλείνοντας το μάτι σε ομάδες αντιεξουσιαστών ενθαρρύνει τις πράξεις βίας και ανομίας, είναι ότι η κυβέρνηση σκοπίμως τηρεί αμφίσημη στάση στο θέμα της τάξης και της ασφάλειας, προκειμένου να συσπειρώσει το στενό κομματικό της ακροατήριο και ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ν.Δ. καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί επαρκή εγγύηση το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχώρισε τη θέση του από κομματικές απόψεις που υιοθετούν ιδιαίτερα χαλαρή στάση απέναντι στο ζήτημα. Οπως το έθεσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., «στο θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας χρειάζονται κάθετες, επιχειρησιακά αποτελεσματικές και σαφείς τοποθετήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη κυβερνητική πολιτική και άλλες απόψεις του κομματικού φορέα της κυβέρνησης».

Οι επιθέσεις της Ν.Δ. προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από την κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «τελείως ξένη με την αναρχική ιδεολογία» και επεσήμανε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα την ιδεολογία του ή τη θρησκεία του, αλλά αυτό που δεν είναι επιτρεπτό είναι η βία στην πράξη». Ο κ. Βίτσας απέφυγε, πάντως, να πάρει σαφή θέση για την επίμαχη τοποθέτηση του κ. Κυρίτση, την ώρα που ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς χαρακτήριζε «περσινά ξινά σταφύλια» τη στάση της Ν.Δ., συνδέοντάς την με τη θεωρία των «δύο άκρων» της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Βάρβαροι όσοι επιτίθενται σε ναούς»

Με τις πρακτικές των ναζί επί Κατοχής, που ήταν οι τελευταίοι που βεβήλωσαν ιερούς ναούς στην Ελλάδα, καθώς και των τζιχαντιστών του ISIS ανά τον κόσμο που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές σήμερα, παραλλήλισε εμμέσως πλην σαφώς τις τελευταίες πράξεις βεβήλωσης ιερών ναών ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Χάρης Κονιδάρης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κονιδάρης απέφυγε να κατηγορήσει την πολιτεία για ολιγωρία, αναρωτήθηκε όμως «ποιοι τα τελευταία χρόνια έριχναν συστηματικά νερό στον μύλο του αντικληρικαλισμού και καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους μίσος εναντίον της Εκκλησίας και των πιστών». «Δράστες υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο ο καθένας που δηλώνει αντιεξουσιαστής ή αναρχικός θα αποφασίζει να προχωρά και σε μια τέτοια πράξη», επεσήμανε. Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου άφησε ακόμη αιχμές ότι στην Ελλάδα η μόνη θρησκεία που χλευάζεται με άνεση είναι η ορθόδοξη, επειδή, όπως είπε, «είναι της μόδας». «Πρέπει να είσαι βάρβαρος για να επιτίθεσαι σε ναούς, σε τεμένη και συναγωγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή