Ενωτικά μηνύματα από Κυρ. Μητσοτάκη

Ενωτικά μηνύματα από Κυρ. Μητσοτάκη

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Δεν θα αυτομαστιγωθώ κιόλας…» Το μήνυμα απευθύνεται σε πολλαπλούς αποδέκτες: Από τη μία, είναι οι δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου» που επέκριναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σιωπή της Ν.Δ. στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Ανδρέα Γεωργίου. Από την άλλη, είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» στο εσωτερικό του κόμματος που έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη μη έκδοση επίσημης ανακοίνωσης της Ν.Δ. για την παραπομπή Γεωργίου ως κρίση στις σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τον Κώστα Καραμανλή και οι οποίοι, σύμφωνα με την Πειραιώς, «δεν μιλούν εξ ονόματος του Καραμανλή». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι οι σχέσεις του τόσο με τον Κ. Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά είναι άριστες. Εξάλλου, έχει τοποθετηθεί εμμέσως πλην σαφώς στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή: Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση.

Για την ακρίβεια, ήταν η κρίση σε συνδυασμό με τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και εσφαλμένους χειρισμούς μετά τις εκλογές του 2009 που οδήγησαν στα μνημόνια, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κομματικές πηγές. Και, πάντως, όχι το αντίθετο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επισήμανση αυτή ερμηνεύει, εν πολλοίς, την επίσημη σιωπή που πολλοί είδαν ως αμηχανία, έναντι τις παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. «σέβεται τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της –σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τις παρεμβάσεις της– και δεν σχολιάζει επιμέρους αξιολογήσεις των δικαστικών οργάνων».

Πολύ περισσότερο, ερμηνεύει την επίσημη κριτική για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ από το 2009 κι έπειτα που διατυπώθηκε με ανακοίνωση της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι το κόμμα του έχει αναλάβει τις όποιες ευθύνες τού αναλογούν για την πορεία της οικονομίας. Προφανώς, αυτό αφορά και τα λάθη που έγιναν. Από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όμως, διαμηνύεται ότι η Ν.Δ. δεν θα αναλάβει και ευθύνες άλλων.

Το μήνυμα απευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ και αφορά τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 κι έπειτα. Οπως έλεγαν στην «Κ» κομματικές πηγές, «ο κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές του 2009 είχε αναφερθεί με ειλικρίνεια στο πρόβλημα της οικονομίας και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης». Αντίθετα, σημείωναν οι ίδιες πηγές, «ο κ. Παπανδρέου έδινε μια εντελώς λανθασμένη εικόνα και ψεύτικες υποσχέσεις για παροχές που έχουν μείνει στη μνήμη και στον δημόσιο λόγο ως “λεφτά υπάρχουν”. Εκείνος που υποσχόταν παροχές, ήταν εκείνος που τελικά υπέγραψε το μνημόνιο».

Οπως και να ’χει, η Ν.Δ. θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας για την ακριβή αποτύπωση του ελλείμματος της επίμαχης περιόδου. Την οποία δεν θεωρεί συμπτωματική. Οπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αποτελέσματα της πολιτικής της, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση εσωτερικών τριβών στη Ν.Δ. γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγές κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. θεωρούν τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Παππά «το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος για τη χώρα θα αποτελέσει και το επόμενο διάστημα το επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμού» ομολογία αυτού του κυβερνητικού τακτικισμού. Και ότι, εντέλει, όσα στελέχη της Ν.Δ. –Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Μιχελάκης, Βαγγέλης Αντώναρος– επέκριναν τη στάση της Ν.Δ. στην υπόθεση «δεν μιλούν εξ ονόματος του Κώστα Καραμανλή», όπερ μεθερμηνευόμενον ότι ίσως να έχουν δική τους ατζέντα. Από την Πειραιώς επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα σύννεφο στην ενότητα της Ν.Δ., η οποία, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, «σε όλες τις μετρήσεις έχει συσπείρωση της τάξεως του 90%».

Ούτως ή άλλως, πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει πίσω και να προχωρήσει μπροστά. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η χώρα χρειάζεται «επανεκκίνηση». Αυτό είναι το μήνυμα που επιδιώκει να δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ (16 -1 8 Σεπτεμβρίου): ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα μέσ’ από την παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, αλλά και να ηγηθεί ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μετώπου. Σε αυτό χωρούν όλοι και κυρίως όσοι δεν ήταν μέχρι σήμερα ψηφοφόροι της Ν.Δ. και όσοι, ενδεχομένως πολιτικά ανέστιοι, απείχαν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φιλοδοξεί να διαμορφώσει ο ίδιος την ατζέντα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε μέτωπα όπως η Παιδεία, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, στην προσπάθεια να κερδίσει το στοίχημα της δημιουργίας ενός θετικού ρεύματος υπέρ της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή