Μήνυμα Μητσοτάκη από Θεσσαλονίκη

Μήνυμα Μητσοτάκη από Θεσσαλονίκη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας μην είμαστε ευχάριστοι. Ας είμαστε χρήσιμοι». Οι τελευταίες «πινελιές» στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα συναρτηθούν και από την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει προηγηθεί. Το βασικό στίγμα, όμως, για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και εύνοια σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχει ήδη δοθεί. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θεωρούν βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη γραμμή της «ταξικής πολιτικής» που έχει επιλέξει. Στον αντίποδα, αν και στόχος δεν είναι να εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης ως «αντι-Τσίπρας», θα προτείνει μια «εθνική συμφωνία» για τους πολλούς.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί διχαστικός, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα ακολουθήσει. Το στοίχημα για την Πειραιώς, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., είναι «να μείνουμε στο γήπεδό μας». Το «γήπεδο» δεν είναι άλλο από τη συμφωνία «αλήθειας και ελπίδας» που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης και η οποία, όπως διαμηνύουν από τη Ν.Δ., απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στο κομματικό της ακροατήριο. «Ολοι να κάνουμε ένα βήμα πιο πίσω», διαμηνύει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η επισήμανση είναι και έμμεσο μήνυμα προς στελέχη του κόμματός του που θεωρούν ότι, δεδομένης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και της φθοράς που εισπράττει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. θα έπρεπε να «κλείσει το μάτι» σε κάποιες ομάδες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., διαμηνύουν από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, δεν σκοπεύει να ενδώσει στη λογική των παροχών.

Ολόκληρη η ομιλία του στη ΔΕΘ θα είναι εστιασμένη στη λογική επανεκκίνησης της οικονομίας. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «δεν έχει νόημα να ενδίδουμε σε πρόσκαιρα αιτήματα κοινωνικών ομάδων.

Πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή που να μπορεί να υπηρετεί κοινωνικές ομάδες, αλλά πρωτίστως να σηματοδοτήσουμε και να τεκμηριώσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας». Αυτό συνίσταται στην ανάγκη, όπως έλεγε η ίδια πηγή, «να μην είμαστε ευχάριστοι, αλλά χρήσιμοι».

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η «συμφωνία αλήθειας» να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για μια «εθνική συμφωνία». Η βασική φιλοσοφία, εκτός από την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι ο κοινωνικός διάλογος για να ξεφύγει η κοινωνία από το κλίμα εχθρότητας και εμφυλιοπολεμικής λογικής που έχει καλλιεργήσει εντέχνως η κυβέρνηση, προσφέροντας συνεχώς δείγματα «ταξικής πολιτικής». Οπως έλεγε υψηλόβαθμη κομματική πηγή, «να πάμε όλοι ένα βήμα πίσω, για να πάμε ένα βήμα μπροστά».

Η στρατηγική αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από το άνοιγμα στην κοινωνία που επιχειρεί η Ν.Δ. και το οποίο θα συστηματοποιηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες –όπως η διεύρυνση για την οποία έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης– μετά τη ΔΕΘ. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για κινήσεις διεύρυνσης και όχι αργότερα, όταν ενδεχομένως ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε σε εκλογές θα έκανε τη διεύρυνση να μοιάζει με βεβιασμένη κίνηση που θα δημιουργούσε την εντύπωση «συγκόλλησης».

Το διακύβευμα

Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι η Ν.Δ. εστιάζει περισσότερο στο οραματικό κομμάτι του πολιτικού διακυβεύματος και όχι στις τεχνοκρατικές προτάσεις, καθώς το αναλυτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα παρουσιαστεί αργότερα. Ομως δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος που κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης κρατιούνται «κάτω από το ραντάρ». Η τακτική δεν συνδέεται μόνο με το γεγονός ότι στην Πειραιώς αναμένουν να ακούσουν τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αλλά και με το ότι δεν αποκλείουν ο κ.Τσίπρας να σπεύσει να αξιοποιήσει τις όποιες διαρροές.

Το πόσο θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των οικονομικών προτάσεων της Ν.Δ. θα το αποφασίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ζυγίζοντας το πολιτικό τάιμινγκ της 17ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της ομιλίας του στο Βελλίδειο. Θεωρείται βέβαιον ότι θα εστιάσει στα οφέλη της πρότασής του για ανάπτυξη 4% και χαμηλότερα πλεονάσματα, ύψους 2% («2 συν 4»), και στη μείωση φορολογίας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μπει σε μια λογική μείωσης των φόρων «ό,τι κι αν συμβεί». Θα επιμείνει, όμως, ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η υπερφορολόγηση είναι δύο παράλληλες πραγματικότητες που δεν μπορούν να συναντηθούν.

Ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της φορολογίας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για χαμηλότερους συντελεστές, για την ανάγκη απλούστευσης του φορολογικού συστήματος, ενώ θα προτείνει τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος μέσω της παροχής κινήτρων. Θα υπάρξουν, τέλος, αναφορές στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., μπορούν να γίνουν «από απειλή, ευκαιρία για νέο ξεκίνημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή