Δραγασάκης υπέρ φρένου χρέους

Δραγασάκης υπέρ φρένου χρέους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα ρήτρα αναφορικά με το ύψος του χρέους της χώρας έθεσε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας παράλληλα και ενόψει των συζητήσεων με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι χρειάζεται κλίμα συγκλίσεων και όχι σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για ένα θέμα που, όπως ανέφερε, θα απασχολεί έως «και πέρα από το 2018».

Τούτου δοθέντος, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ διαθέσεις συνεννόησης επέδειξαν η Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν λόγο άκρως επιθετικό κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ.

«Εκείνο που θέλω να θέσω εγώ, διότι με έχει προβληματίσει, είναι μήπως πρέπει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, όταν ανοίξει η συζήτηση, να μπει κάποια ρύθμιση, κάποιο όριο για το χρέος». Να «υπάρχει κάτι που σου θυμίζει ότι τον δανεισμό δεν μπορείς να τον κάνεις απεριόριστα, χωρίς συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Υποεπιτροπής που έχει συσταθεί στη Βουλή για «Το χρέος και την απομείωσή του». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο χρονικό βάθος που μπορεί να έχει η διαδικασία «για το πώς το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο», σημειώνοντας ότι, «ακόμη και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018. Το θέμα του χρέους μετριέται με δεκαετίες και σε ό,τι αφορά την ωρίμανση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά τη διέξοδο από το πρόβλημα αυτό». Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφευχθούν συγκρούσεις στο εσωτερικό, αναφέροντας πως δεν πρέπει να εκτραπεί η λειτουργία της Υποεπιτροπής «σε μια αλληλοκατηγορία», αλλά να «κατακτηθεί ένα κλίμα διαλόγου. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια υπερβάσεων», προσέθεσε.

«Ως Ν.Δ. θα συμβάλουμε με θετικό τρόπο ώστε να αναδείξουμε τι έγινε, τι δεν έγινε, τι πήγε λάθος το τελευταίο διάστημα και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα», έλεγε νωρίτερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωήν υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές. «Εμείς θα συμβάλουμε και επιθυμούμε να υπάρξει συνεννόηση», είπε από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γ. Κουτσούκος. Θετική διάθεση επέδειξαν επίσης το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, με τη Χρυσή Αυγή να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ΚΚΕ δεν μετέχει στη συγκεκριμένη Επιτροπή.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαιτέρως επιθετικοί: Ζήτησαν να γίνει χρήση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας, που είχε συστήσει η κ. Κωνσταντοπούλου, και κάλεσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «να πουν συγγνώμη στον λαό» για όσα έκαναν. Οι τόνοι ήταν τέτοιοι που «ανάγκασαν» τον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Γερ. Μπαλαούρα να διευκρινίσει ότι οι εργασίες της δεν είναι εργασίες μιας εξεταστικής επιτροπής, ενώ μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης απέρριψε και την ιδέα αξιοποίησης της προαναφερθείσας Επιτροπής Αλήθειας: «Δεν είχε το κύρος και τη συναίνεση που θα απαιτούσε μια τέτοια προσπάθεια», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή