Μητσοτάκης: Επικίνδυνη κυβέρνηση, επιτακτικές οι εκλογές

Μητσοτάκης: Επικίνδυνη κυβέρνηση, επιτακτικές οι εκλογές

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει  στο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, το οποίο επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και σημειώνοντας ότι ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  επανέφερε ακόμη το ζήτημα μια εξεταστικής που θα εξετάσει τις ευθύνες Τσίπρα-Βαρουφάκη για τον αφελληνισμό των τραπεζών, τάχθηκε, όμως, υπέρ των τεχνοκρατικών διοικήσεων στο τραπεζικό σύστημα, που θα έχουν το «θάρρος» να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων και να αναδιατάξουν το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα.

Υπερασπιζόμενος μια αποστροφή του λόγου του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο ότι η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται «στα όρια της εκτροπής», ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για κυβέρνηση «επικίνδυνη», η οποία υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων τη Βουλή, η οποία λειτουργεί «στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας».

Και υποστήριξε το αίτημά του για εκλογές σημειώνοντας ότι δεν είναι ο ίδιος που βιάζεται, αλλά η κοινωνία, «το 86% των πολιτών έχουν αρνητική άποψη για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Παρότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία, σημείωσε ότι ακόμη κι αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές και παρότι δεν γνωρίζει τη σύνθεση της επόμενης Βουλής, θα επιδιώξει «τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατόν ευρύτερης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή».

Στο ίδιο κλίμα προσπάθειας επίτευξης συναινέσεων δήλωσε ότι θα εργαστεί και για τη δέσμευσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο – «το μόνο που ενδιέφερε τον κ. Τσίπρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν να κάνει δύσκολη της ζωή της ΝΔ», όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  εξέφρασε την άποψη ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη απαξιωθεί, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει «νέο τρίγωνο διαπλοκής» και άφησε ευθείες αιχμές για τη διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών σχολιάζοντας με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ότι «από το σανό περάσαμε στα βοσκοτόπια»….

Ξεκάθαρη ήταν και η στάση του κ. Μητσοτάκη και για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας να μην δοθεί μόνο στον Εισαγγελέα, αλλά και στη δημοσιότητα και επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στον Γιάννη Στουρνάρα: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνει τις σωστές επιλογές και αν υπάρχει απόστημα στην Τράπεζα Αττικής, θα σπάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, θα ελεγχθούν από Εξεταστική Επιτροπή  ειδικά για τις παρεμβάσεις της περιόδου Βαρουφάκη.

Υποστήριξε, πάντως, διοικήσεις τεχνοκρατικές, που «θα έχουν το θάρρος να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων, να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και να η γίνει αναδιάταξη επιχειρηματικού τοπίου που είναι απαραίτητη σήμερα στην Ελλάδα».

O κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση που παρουσίασε στην ομιλία του στο Βελλίδειο και βασίζεται σε ένα μίγμα που περιλαμβάνει μείωση των φόρων, περικοπή δαπανών και εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Τίποτα δεν είναι στον αέρα, το σχέδιο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της δυνατότητας να επαναδιαπραγματευτούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Επέμεινε, πάντως, ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματατος πρέπει να αποτελέσει εθνική γραμμή, αν και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την αξιοπιστία για να το διαπραγματευθεί με τους δανειστές. Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ, αλλά «με τον κ. Τσίπρα οι επενδυτές δεν έρχονται. Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας».

Περιγράφοντας την επιχείρηση ανανέωσης στη ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι δεν την εννοεί κατ΄ανάγκη ως μεταγραφή από άλλους πολιτικούς χώρους και επανέλαβε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους και τους πιο ικανούς. Αυτό σημαίνει, όπως είπε και «εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες πολιτικές. Το πρώτο κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε, εγώ πρώτος».

Δήλωσε ότι εμπιστεύεται την κοινοβουλευτική του ομάδα, αυτό δεν σημαίνει όμως, συνέχισε, ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, γι΄αυτό και θα υπάρξει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για «δεξιά ατζέντα», αλλά για ατζέντα «κοινής λογικής» και άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τους «μπαχαλάκηδες» στο κέντρο της Αθήνας. Καταδίκασε ακόμη τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου λέγοντας ότι δεν τον εκφράζουν και ότι «φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού δεν επιτρέπονται στη ΝΔ».

Ερωτηθείς για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ-Ανδρέα Γεωργίου, μίλησε για ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης.

Τόνισε μάλιστα ότι το 2009 «τέτοια εποχή» ο Κώστας Καραμανλής «ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει κυβέρνηση να πάρει δύσκολα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος». Δυστυχώς, πρόσθεσε,  «έπεσε στο κενό και ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση λεφτά υπάρχουν». Κατέληξε, ωστόσο, .ότι πρόκειται για άγονη συζήτηση και ότι η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή