Ν.Δ.: «Το ηθικό πλεονέκτημα έχει χαθεί»

Ν.Δ.: «Το ηθικό πλεονέκτημα έχει χαθεί»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιλεγόμενο «πόθεν έσχες»… βουκολικών –και όχι μόνο– διαστάσεων, μεγάλες δανειοδοτήσεις που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα και στη μέση μια τηλεοπτική άδεια. Στη Ν.Δ. συνδέουν τις ψηφίδες της υπόθεσης Καλογρίτσα για να συνθέσουν το πλήρες κάδρο αποδόμησης του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Πειραιώς μιλάει ευθέως για απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλου, την ώρα που κύκλοι της διαμηνύουν ότι επιδίωξή της δεν είναι να στοχοποιηθεί ο κ. Καλογρίτσας, αλλά να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η χθεσινή ημέρα, που συνέπεσε με τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της «δεύτερης φοράς Αριστερά», για την Πειραιώς σηματοδοτεί και τον αποχαιρετισμό στον περίφημο «ηθικό πλεονέκτημά» της. Η Ν.Δ. φρόντισε να το υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους, οργανώνοντας και έκτακτη συνέντευξη Τύπου ύστερα από ακόμη μια άκαρπη προσπάθεια να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» των τεσσάρων υπερθεματιστών. Ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης μεγάλου σκανδάλου» και επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων των τεσσάρων. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί», προσέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μια υπόθεση διαφάνειας «συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε για «Βατερλώ» της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς «έδειχναν» στις δηλώσεις του Παν. Κουρουμπλή (στον ΒΗΜΑ fm) –όσοι ανακήρυξαν καναλάρχη τον κ. Καλογρίτσα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, εφόσον το «πόθεν έσχες» του αποδειχθεί προβληματικό, είπε– τοποθέτηση που δικαιώνει τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε εξαρχής η Ν.Δ. σχετικά με τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών και τη σπουδή της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού να τους κηρύξει «οριστικούς», χωρίς προηγουμένως να έχει ακολουθήσει τη σχετική διαδικασία ελέγχου προέλευσης των χρημάτων.

Η Πειραιώς δεν κρύβει την επιδίωξή της να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, είτε αυτό συμβεί κατόπιν μιας κρίσης του ΣτΕ, είτε απονομιμοποιηθεί νωρίτερα πολιτικά και ηθικά, όπως υποδεικνύουν οι αποκαλύψεις του πορίσματος για την Τράπεζα Αττικής (Ολγα Κεφαλογιάννη, Κ. Καραμανλής μίλησαν για «οσμή σκανδάλου»). Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις –ακόμη και εκλογές– , αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό. Εως τότε δεν αναμένεται να χαμηλώσουν οι τόνοι. Χθες, η Ν.Δ. διά του Χρ. Σταϊκούρα έριξε φως στα της Τράπεζας Αττικής, μιλώντας για «προβληματική διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης» που χαρακτηρίζεται από παραλείψεις και σκιές, για έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς δανειολήπτες με προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση, ενώ υπενθύμισε ότι παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από τον ELA. «“Αριστεροί οραματισμοί” επιστροφής του τραπεζικού συστήματος σε άλλες εποχές, δεν γίνονται αποδεκτοί», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή