Φόβοι από Τσακαλώτο για το χρέος

Φόβοι από Τσακαλώτο για το χρέος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι αποφάσεις για το χρέος της χώρας θα ληφθούν σε επίπεδο εταίρων έως το τέλος του έτους εξέφρασε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος χθες στη Βουλή, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, τότε οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκάλεσε αναφορά του σε συζήτηση, η οποία –όπως είπε– πρέπει να γίνει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με θέμα τη θέση της Ελλάδας στην Eυρωζώνη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον «βαθύ πρόβλημα».

Οι τοποθετήσεις αυτές του υπουργού Οικονομικών έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας για το ζήτημα του χρέους υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Eυρωζώνη εξαιτίας της απόστασης που χωρίζει τα υπερχρεωμένα μέλη από εκείνα που δεν έχουν πρόβλημα χρέους, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει. Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Ισως, νομίζω, ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως «ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη”. Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ».

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε αρκετές φορές τη θέση του όσον αφορά το ειδικότερο ελληνικό ζήτημα και τον χρόνο λήψης απόφασης και ανακοίνωσής της, σε σχέση με τα μέτρα εκείνα τα οποία θα ληφθούν μεσομακροπρόθεσμα για το χρέος, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο έως το τέλος του 2016. Μια τέτοια απόφαση, όπως τόνισε, «τώρα» και όχι αργότερα, είναι απαραίτητη για δύο λόγους: αφενός, διότι θα δημιουργήσει «έναν καθαρό διάδρομο για επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα» σε βάθος πολλών ετών, αφού θα είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας δεν θα έχει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Αφετέρου, προκειμένου να εξετάσει και το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει: «Αν (οι εταίροι) κλωτσήσουν τον τενεκέ δύο χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά. Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Το χειρότερο είναι να μη δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος, δηλαδή εκείνο το περιβάλλον που θα επιτρέψει σε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή