Νέο αδιέξοδο στη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ

Νέο αδιέξοδο στη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «τοίχος» της πολιτικής πόλωσης περί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μέγα εμπόδιο χθες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και έτσι, η νέα απόπειρα επίτευξης συμφωνίας για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατέληξε σε αδιέξοδο. Η προηγηθείσα, λίγες ώρες νωρίτερα, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών και υπό αυτό το πρίσμα να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε το περιβάλλον εντός του οποίου έγινε η διάσκεψη, με το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης να ζητεί αναβολή της συζήτησης για λίγες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει και η μείζονος σημασίας απόφαση του ΣτΕ. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Ν. Βούτση και τη δικομματική πλειοψηφία και έτσι διεξήχθη ψηφοφορία επί της νέας προτάσεως του προέδρου της Βουλής: Βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης, απαιτούμενη πλειοψηφία είναι τουλάχιστον τα 4/5 της διάσκεψης, δηλαδή 20 από τους 25. Υπέρ της προτάσεως του κ. Βούτση ψήφισαν 12 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), κατά 4 (Ν.Δ.-Χρυσή Αυγή), 7 δήλωσαν «παρών» (Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Εν. Κεντρώων), ενώ απουσίασε από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Μεϊμαράκης – ο οποίος, πάντως, διεμήνυσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε όπως και η Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι άπαντες, πλην Χ.Α. και ΚΚΕ –που καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών»– κατέστησαν σαφές ότι επί της ουσίας της προτάσεως Βούτση, δηλαδή ως προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνει, δεν έχουν κατ’ αρχήν αντίρρηση. Η διαφωνία τους ήταν, όπως σημείωσαν, στο να συμπράξουν στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής πριν από την καθοριστικής σημασίας απόφαση του ΣτΕ.

Στην αρχή της διάσκεψης, ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι την περασμένη εβδομάδα διαφαινόταν από την επικοινωνία του κ. Βούτση με τον ίδιο και τη Ν.Δ., πως θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο συνεννόησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τροπολογία του υπουργείου Επικρατείας, την Παρασκευή, άλλαξε άρδην το κλίμα. «Ενισχύθηκαν οι ακραίες φωνές», είπε. «Θα ήταν σώφρον να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ν. Δένδιας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει και ρητή κυβερνητική δέσμευση ότι η επίμαχη τροπολογία δεν θα επανακατατεθεί στο μεσοδιάστημα. Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία αυτή αποσύρθηκε μετά και από παρέμβαση του κ. Βούτση. Εως αργά χθες το απόγευμα τέτοια κυβερνητική δέσμευση δεν υπήρξε, αλλά ούτε και κάποια ένδειξη πως θα επανακατετίθετο, τουλάχιστον εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Σας ζητούμε αναβολή ολιγοήμερη. Από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θα συμβάλουμε στο να λειτουργήσει η ανεξάρτητη αρχή. Είναι ζήτημα ολίγων ημερών», σημείωσε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. «Να αποφασίσουμε σε επόμενη συνεδρίαση», ανέφερε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν στη συνέχεια διαδοχικά οι κ. Σπ. Δανέλης, Σπ. Λυκούδης και Μ. Γεωργιάδης (Εν. Κεντρώων), ενώ για άμεση λήψη απόφασης επιχειρηματολόγησαν οι κ. Μαντάς, Χριστοδουλοπούλου, Κόκκαλης, Συρίγος, Δουζίνας, Καφαντάρη, Μανιός, Βαρεμένος και Μπαλαούρας, με τον τελευταίο να σηκώνει τους τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στη Ν.Δ. λειτουργούν σαν «βαποράκια των καναλαρχών και του συστήματος» και πως ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση Βούτση για τη σύνθεση

Ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, είναι το πρόσωπο που προτάθηκε από τον κ. Ν. Βούτση ως πρόεδρος για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Για τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου προτάθηκε ο κ. Γ. Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μέλη προτάθηκαν οι: Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια αστικού δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος, γραμματέας Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ, Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιω. Τζαννετάκος, δημοσιογράφος, και Κων. Τσακίρης, απόφοιτος Σχολής Μηχανικών BBC Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή