Σκιώδης κυβέρνηση από Κυρ. Μητσοτάκη

Σκιώδης κυβέρνηση από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκιώδη κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ., που ρίχνει στην αρένα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ένα νέο σχήμα εντατικού πολιτικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα βασίζεται στην «πρόσωπο με πρόσωπο» (man to man) αντιπαράθεση με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η Πειραιώς σπεύδει να διευκρινίσει, πάντως, ότι το σχήμα δεν δεσμεύει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως προς τις μελλοντικές κυβερνητικές του επιλογές.

Η φιλοσοφία του ανασχηματισμού είναι η διαμόρφωση ενός νέου σχήματος τομέων ανά υπουργείο, σε αντιστοιχία της σημερινής δομής της κυβέρνησης. Με το νέο σχήμα καταργείται αυτό των συντονιστών και τομεαρχών που είχε καθιερωθεί επί Αντ. Σαμαρά. Στην Πειραιώς εκτιμάται ότι το νέο σχήμα θα είναι πιο σφιχτό και, σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπει εφησυχασμό των τομεαρχών, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει το «φίλτρο» του συντονιστή, αλλά θα αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο της Ν.Δ. και στον διευθυντή του γραφείου του, Μιχ. Μπεκίρη.

Αλλάζει η «βιτρίνα» της Ν.Δ. με την τοποθέτηση του Βασ. Κικίλια στη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Η αλλαγή κρίθηκε σκόπιμη, καθώς απαιτούνταν ένα νέο πρόσωπο για να αναλάβει την αντιπαράθεση με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο. Ο Γ. Κουμουτσάκος αναλαμβάνει τομεάρχης του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη από τον τομέα Εξωτερικών και Αμυνας μετακινείται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ρόλο τομεάρχη Αμυνας, εκτός από αυτόν του αντιπροέδρου της Ν.Δ., αναλαμβάνει ο Αδ. Γεωργιάδης. Η ανάθεση των εν λόγω καθηκόντων στον κ. Γεωργιάδη δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος να αντιπαρατίθεται προσωπικά στον Πάνο Καμμένο.

Σημαντικό στοιχείο του νεοδημοκρατικού ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση και με θεσμική «βούλα» του ισχυρού άνδρα της Πειραιώς, Τ. Θεοδωρικάκου. Ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. αναλαμβάνει στην πραγματικότητα όλο τον συντονισμό των τομεαρχών, καθώς θα είναι ο συντονιστής του Στρατηγικού Σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, αναβάθμιση για το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού θεωρείται η μετακίνηση στο συγκεκριμένο υπουργείο (από τον τομέα Παραγωγής και Εμπορίου) της Ολγας Κεφαλογιάννη, ενώ αλλάζουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Πέραν του Ν. Δένδια, ο οποίος παραμένει πρώτος τη τάξει, ρόλους κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναλαμβάνουν στη θέση του Γ. Βρούτση και της Νίκης Κεραμέως ο Κώστας Τζαβάρας και ως «φρέσκο» πρόσωπο ο μέχρι πρότινος τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης. Παραμένουν στους τομείς τους οι Χρ. Σταϊκούρας (Οικονομίας), Κ. Καραμανλής (Μεταφορών και Υποδομών) και Γ. Γεωργαντάς (Διοικητής Ανασυγκρότησης).

Επιπλέον, ο Μ. Βορίδης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γ. Βρούτσης το Εργασίας, ο Β. Οικονόμου το Υγείας, η Νίκη Κεραμέως το Παιδείας, ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου το Ψηφιακής Πολιτικής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος το Δικαιοσύνης. Εκτός μένουν οι Δ. Κυριαζίδης και Θ. Δαβάκης, ενώ το υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει ο Μάνος Κόνσολας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή