ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκαν διατάξεις για ομόφυλα ζευγάρια

yperpsifistikan-diataxeis-gia-omofyla-zeygaria-2163953

Ο τριχασμός των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και οι πολλές (73) διακομματικές απουσίες, αρκετές από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στη Βουλή, επί διατάξεων νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν προστασία δικαιωμάτων ομόφυλων ζευγαριών και πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι διατάξεις αυτές, πάντως, υπερψηφίστηκαν από 201 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 21, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ως γνωστόν, την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, θέλοντας να αναδειχθεί η διά του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, διαφωνία του συγκυβερνώντος κόμματος επί των εν λόγω διατάξεων.
Καταψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Κ.Κατσίκης, Δημ. Καμμένος και (η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς και ο ανεξάρτητος Λεων. Γρηγοράκος. Υπέρ τάχθηκαν –εκ μέρους των συγκυβερνώντων– οι κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος, η κ. Ελενα Κουντουρά και οι κ. Γ. Λαζαρίδης και Β. Κόκκαλης απουσίαζαν.

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Σημειώνεται πως ορισμένοι εκ των απόντων από τη συνεδρίαση, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν επιστολές στο προεδρείο, δηλώνοντας τι θα ψήφιζαν εάν ήταν παρόντες. Η «ψήφος» τους αυτή δεν προσμετριέται βάσει του Κανονισμού της Βουλής, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόθεση ψήφου των συγκεκριμένων βουλευτών.    

«Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επιφύλαξε η σημερινή διαδικασία. Οχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2, 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των ΑΝΕΛ, αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το “ενδιαφέρον” είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος Κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο κ. Κοντονής. Πάντως, χθες, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την εκδηλωθείσα διαφοροποίηση εκ μέρους του εισηγητή των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «διαφωνία σε επιμέρους ζητήματα» – αν και τα επίμαχα ήταν τα κεντρικά του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter σχολίαζε: «Βουλευτές ΑΝΕΛ μαζί με Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις ευρωπαϊκές διατάξεις για ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο κ. Τσίπρας κοιτούσε χαμογελαστός».