Και η Βουλή κινείται σε προεκλογικούς τόνους

Και η Βουλή κινείται σε προεκλογικούς τόνους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θέατρα, είναι το τρίτο «κουδούνι» που δίνει το σήμα για την έναρξη της παράστασης. Για το Κοινοβούλιο, η προχθεσινή πρωθυπουργική εξαγγελία μίνι παροχών ήταν απλώς το δεύτερο: στο σύνολό τους τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας με ποικίλους τρόπους είχαν ήδη προσαρμόσει την καθημερινή δραστηριότητά τους με αυτό που οι κυβερνητικοί εξορκίζουν και οι της αντιπολίτευσης εύχονται: με την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Για τους μεν πρώτους, η «εκλογικής ετοιμότητας» κατάσταση αποτυπώνεται κυρίως στο περιεχόμενο των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών τους, είτε αυτές εκφράζονται μέσω ερωτήσεων είτε διά τροπολογιών, το περιεχόμενο των οποίων στοχεύει ευθέως στην ικανοποίηση συμφερόντων τοπικών –της περιφέρειάς τους– ή ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, καταγράφονται ορισμένα παράδοξα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με θέμα τη θεσμοθέτηση ειδικού κανονισμού, ώστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να υπάρχουν ειδικά βαγόνια για τη μεταφορά «ζώων συντροφιάς», 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς υπουργούς. Την ίδια στιγμή, μόλις δύο για τις καθυστερήσεις στις δράσεις προγράμματος για απόρους (στον νομό Αιτωλοακαρνανίας). Μόλις δύο –και πάλι– για σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην εφορία Χανίων.

Η αλήθεια είναι πως πλην ολίγων εξαιρέσεων, στελεχών που διεκδικούν θέσεις «πρώτης γραμμής» στον ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι βουλευτές του αποφεύγουν εντός Βουλής εμφανίσεις με ομιλίες και παρεμβάσεις, είτε στις Επιτροπές είτε στην Ολομέλεια: Η δυσφορία έναντι μνημονιακών επιλογών, και κυρίως η απροθυμία υποστήριξης αυτών των επιλογών, ειδικά έχοντας στο μυαλό τους ψηφοφόρους τους, κρατούν τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ χαμηλές επιδόσεις, ως προς την ενεργό κοινοβουλευτική δράση τους. (Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι όσοι παρακολούθησαν αυτές τις ημέρες τη συζήτηση του προϋπολογισμού, είδαν «άγνωστα» πρόσωπα – πρωτοεμφανιζόμενα στο βήμα του ομιλητή.)

Μόνο στον τομέα της συμμετοχής σε συνεδριάσεις επιτροπών δείχνουν να έχουν καλές επιδόσεις. Αξιοπρόσεκτα υψηλές επιδόσεις, σε σημείο –κάτι που, βεβαίως, αφορά και βουλευτές άλλων κομμάτων– που προκαλεί ερωτήματα, δεδομένης της εικόνας των άδειων αιθουσών στις εν λόγω συνεδριάσεις. «Εκεί», βεβαίως, δεν υπάρχει προεκλογική πτυχή: είναι θέμα είσπραξης του «επιδόματος» συμμετοχής στις συνεδριάσεις. Βλέπουμε, λοιπόν, βουλευτή με μόλις τρεις ομιλίες στην Ολομέλεια, αλλά… 118 συμμετοχές στις συνεδριάσεις.

Αλλον με δύο ομιλίες και 128 συμμετοχές, ή και 21 ομιλίες και 184 συμμετοχές.

Στην άλλη όχθη, στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο «αγώνας δρόμου» για την πρωτιά στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα έχει επίσης «εκλογικό άρωμα», αφού οι επιδόσεις κυρίως στο μέτωπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρουσιάζονται στους ψηφοφόρους ως απόδειξη ενδιαφέροντος από τον εκλεγμένο τους.

Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα «μέσα», όπως η έκδοση «ενημερωτικού δελτίου», σαν κι εκείνο αντιπολιτευόμενου βουλευτή επαρχίας, μέσω του οποίου διαφημίζεται πως σε μόλις μία εβδομάδα ανέπτυξε πλούσια δράση: κατάθεση μιας ερώτησης, συνάντηση με υπουργό, συμμετοχή σε μια επιτροπή, άλλη μία σε κομματικό όργανο, δηλώσεις σε περιφερειακά ΜΜΕ, και χαιρετισμός σε εκδηλώσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή