Ερωτήματα στη Βουλή για το βοήθημα

Ερωτήματα στη Βουλή για το βοήθημα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά στο κοινοβουλευτικό σκηνικό φαίνεται πως βάζει επί ενός εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος, όπως είναι αυτό της εφάπαξ παροχής στους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η εμπλοκή που σημειώθηκε μετά τις τελευταίες αντιδράσεις των θεσμών. Εάν και στο σύνολό τους οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, παρά τις ενστάσεις και την προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς κριτική προσανατολίζονταν να υπερψηφίσουν σήμερα τη σχετική τροπολογία, ουδείς αργά χθες το βράδυ μπορούσε να προβλέψει εάν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζητούν πρωθυπουργός και ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφούν 300 «Ναι».

Κοινοβουλευτικές πηγές της πλειοψηφίας σε ανεπίσημες συζητήσεις έλεγαν πως το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επί ρύθμισης η οποία τύγχανε έως χθες ομόφωνης στήριξης, εκρίθη αναγκαίο καθώς «υπήρξαν “διακυμάνσεις” στον δημόσιο λόγο πολλών». Η τοποθέτηση αυτή θεωρήθηκε πως καταδεικνύει την πρόθεση της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας να φέρει σε δυσχερή θέση τμήματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Ν.Δ., ειδικά ύστερα από τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών της που έδωσαν την αίσθηση ότι προβληματίζονται για τη στάση τους μετά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.

«Εμείς ως Ν.Δ. είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα. Την ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», έλεγε ο Αδ. Γεωργιάδης από του βήματος της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στην παριστάμενη αναπλ. υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, που σε ν/σ της αρμοδιότητάς της συμπεριελήφθη η επίμαχη τροπολογία.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις, όπως αυτές σηματοδοτήθηκαν από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, ζήτησε σε επίσης έντονο ύφος και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος: «Εχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και θα την καλέσετε να ξεψηφίσει;», σημείωσε, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση πριν από την ψηφοφορία πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Παράλληλα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια είχε ανεβεί και για ένα άλλο ζήτημα – σχετικό και αυτό με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους: εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Γ. Βρούτσης παρουσίασε έγγραφο της Κομισιόν από το οποίο προκύπτει πως η κυβέρνηση, παρά τα όσα σήμερα ισχυρίζεται, έχει από το περασμένο έτος συμφωνήσει σε πλεονάσματα ύψους 3,5% για δεκαετία μετά το 2018.

Τόσο η κ. Φωτίου όσο και ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς είπαν ότι η Ν.Δ. λέει τη μισή αλήθεια: ότι πρόκειται για ειδική έκθεση της Κομισιόν που όχι μόνο δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά εμπεριέχει και άλλες εκδοχές επί των πιθανών πλεονασμάτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το θέμα με τον ΦΠΑ στα νησιά θα ρυθμιστεί με άλλη τροπολογία, η οποία κατατίθεται στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα, με στόχο να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή