Κυρ. Μητσοτάκης: Αμεσο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Κυρ. Μητσοτάκης: Αμεσο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα με αποδέκτες εκτός συνόρων, ενόψει των επαφών που άρχισε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες από το ΕΛΚ και θα συνεχιστούν σήμερα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Συντηρητικών και στην έδρα της Κομισιόν, απευθύνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση για τη χώρα και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει το κόστος δύσκολων αποφάσεων. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ευελπιστούν ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή θα βρει ευήκοα ώτα, στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα που δημιουργούν εικόνα εμπλοκής στη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, άλλωστε, το φόντο των συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ. είναι οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ως εδραιωμένο το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι κάλπες δεν δημιουργούν πρόβλημα αποσταθεροποίησης – όπως στην πράξη αποδείχθηκε από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, διότι η εναλλακτική είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη που ξέρει και τι θέλει να κάνει και πώς θα το κάνει. Αποσταθεροποίηση δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση με την «αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» πολιτική της, όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πειραιώς. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «επικίνδυνη» για τον λαό και τη χώρα με αφορμή τη μη συνεννόηση με τους δανειστές για το βοήθημα στους συνταξιούχους και αναμένεται να καθορίσει σήμερα τη στάση της στην επίμαχη ψηφοφορία. Πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι η Ν.Δ. «είναι στο πλευρό των συνταξιούχων», υπογράμμιζαν, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας «είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει».

Οι εκλογές αποτελούν λύση για τη χώρα, αναμένεται να επαναλάβει στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τη δέσμευση ότι η δική του κυβέρνηση θα «τρέξει» γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με συγκεκριμένη λαϊκή εντολή. Το μήνυμα-προπομπός των επαφών στις Βρυξέλλες εστάλη στους Ευρωπαίους συνομιλητές μέσω συνέντευξης του προέδρου της Ν.Δ. στην ιταλική RAI: «Οσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο. Είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι απολύτως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών, στις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους, την ποιότητα της υγείας, της παιδείας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να τις υλοποιήσει και κινδυνεύει να εγκλωβίσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη λιτότητα, η οποία θα ξεπερνά και τα όρια του υφιστάμενου προγράμματος».

Στο ΕΛΚ

Το μότο του προέδρου της Ν.Δ. στους ξένους, και όχι μόνο, συνομιλητές του είναι ότι μια κυβέρνηση Ν.Δ. μπορεί να εφαρμόσει ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και με αυτό το πρόσημο θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού. Οπως το έθεσε ο ίδιος, «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως. Να είναι καλά προετοιμασμένες από πριν, κοστολογημένες, και οι κυβερνήσεις να έχουν πάρει συγκεκριμένη λαϊκή εντολή για να τις υπηρετήσουν». Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, εξάλλου, θα βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τόσο στο ΕΛΚ, στη σύνοδο του οποίου θα μετάσχει σήμερα, όσο και στην Κομισιόν, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σειρά επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις, Φ. Τίμερμανς) σε μια συγκυρία που τίποτα δεν μοιάζει να είναι το ίδιο για την κυβέρνηση. Από πρόσφατες επαφές στελεχών της Ν.Δ. με παράγοντες του ΕΛΚ, το κλίμα που αποτυπώνεται είναι ότι «δεν υψώνουν, πλέον, τα φρύδια όταν ακούν για εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή