Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή για τη νέα «καταιγίδα» τροπολογιών

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή για τη νέα «καταιγίδα» τροπολογιών

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγιστικούς ρυθμούς αλλαγών, τροποποιήσεων, κατάθεσης τροπολογιών, προσθαφαιρέσεις παραγράφων των υπό συζήτηση ρυθμίσεων, και «νομοτεχνικές βελτιώσεις», τις οποίες οι περισσότεροι δήλωναν αδυναμία να παρακολουθήσουν, συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων για τον Πτωχευτικό Κώδικα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τελευταία εξ αυτών των «αλλαγών», όπως ανακοινώθηκε στις 10 μμ από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, αφορά στην προσθήκη της Σαμοθράκης στα νησιά εκείνα που μέσω τροπολογίες προβλέπεται η αναστολή, για το 2017, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%). Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια σχετικής πρωθυπουργικής εξαγγελίας, η ρύθμιση αφορά τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Ούτε η κυρία Παπανάτσιου, ούτε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σε παρεμβάσεις τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η προαναφερθείσα εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι βουλευτές –όπως ο κ. Δ.Κρεμαστινός- επισήμαναν το θέμα ως άδικο έναντι των δύο συγκεκριμένων νησιών. Μάλιστα ο κ. Κρεμαστινός μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τέτοια τύχη για τα νησιά, ούτε ο Σουλτάνος δεν είχε επιφυλάξει.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό θερμόμετρο άγγιζε το «κόκκινο» από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε εντόνως εξαιτίας της κυβερνητικής επιλογής να καταθέσει εκπρόθεσμες και άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου 15 τροπολογίες, σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν σειρά υποθέσεων, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά: Η κάρτα φιλάθλου, το ΦΠΑ στα νησιά, τη φαρμακευτική νομοθεσία, τις μετακινήσεις του υπουργού Μετανασταυτικής πολιτικής, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τα πετρελαιοειδή, τον έλεγχο ντόπινγκ, έως και την παροχή δυνατότητας στον ΕΟΤ να κάνει απευθείας αναθέσεις για να εξυπηρετηθούν στόχοι τουριστικής προβολής της χώρας. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί με τρόπο που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής (προς τούτο και έχουν χαρακτηριστεί «Εκπρόθεσμες»), ενώ μία εξ αυτών αποσύρθηκε ήδη, μετά από διαμαρτυρίες: μέσω της αποσυρθείσας σχεδιαζόταν να ρυθμιστούν θέματα συγκρότησης της … Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε σώμα.

Για νομοθετική «αθλιότητα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας και προανήγγειλε «δυναμικές πρωτοβουλίες» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις αρχές του νέου έτους, έναντι της συνεχιζόμενης τακτικής της δικομματικής πλειοψηφίας να νομοθετεί μέσω τροπολογιών. «Η κυβέρνηση οδηγεί με αυτό τον τρόπο την νομοθετική εξουσία στην πλήρη γελοιοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Στο σύνολό τους οι επικριτές της κυβέρνησης κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες, και υποστήριξαν ότι πίσω από το κύμα αυτών των μαζικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, ίσως κρύβονται σχέδια προεκλογικού χαρακτήρα.

«Εχετε αποφασίσει να πάτε σε εκλογές και νομοθετείτε με αυτό τον τρόπο;» είπε παραμβαίνοντας στην έναρξη κιόλας της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ.Θεοχαρόπουλος, εκφράζοντας την εντονότατη διαμαρτυρία του κόμματός του. Και πρόσθεσε ότι ειδικά εκείνες που αφορούν τα πετρελαιοειδή και τον ΕΟΤ, θα πρέπει να αποσυρθούν και να επανακατατεθούν έστω στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί αύριο Τρίτη, για διήμερη επεξεργασία. Είναι το νομοσχέδιο για το Χωροταξικό. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, θα δοθεί στους βουλευτές στοιχειώδης δυνατότητα να μελετήσουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι ήδη γι’ αυτό το αυριανό σχέδιο νόμου, έχουν κατατεθεί άλλες τέσσερις υπουργικές τροπολογίες.

«Απολύτως απαράδεκτη η διαδικασία αυτή με τις τροπολογίες», σχολίασε και ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Απ. Βεσυρόπουλος. Για το φαινόμενο των τροπολογιών διαμαρτυρήθηκε στην ομιλία του και ο Ηλ.Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζεται η κατάσταση «με τις τροπολογίες» και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Επίσης το ΚΚΕ ζητεί να αποσυρθούν οι τροπολογίες, ώστε «να μπορέσουν να συζητθούν επί της ουσίας».

«Απόψε δεν έχουμε συνεδρίαση για νομοσχέδιο. Αλλά «γενική συνέλευση» τροπολογιών», σχολίασε καυστικά από το Ποτάμι ο Γ.Αμυράς.

«Κάνετε θόρυβο για το θόρυβο», απάντησε στις συνεχείς επιθέσεις σύσσωμης τη αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας και επικαλέστηκε το γεγονός ότι καθώς θα υπάρξουν ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις γιορτές, πρέπει να διευθετηθούν αρκετές υποθέσεις. Είναι σύνηθες, πρόσθεσε, για τέτοια χρονική συγκυρία. Σε μια προσπάθεια δε να απαντήσει κυρίως στην κριτική της ΝΔ, ανέφερε ότι αντίστοιχες ημέρες του 2014, σε ένα νομοσχέδιο είχαν κατατεθεί 55 τροπολογίες.

Και ονομαστική ψηφοφορία.

Στο περιθώριο των προαναφερομένων, ένα «θρίλερ» εξελισσόταν ως σχεδόν τα μεσάνυχτα απόψε: η Δημοκρατική Συμπαράταξη, βλέποντας την ΝΔ να υπερψηφίζει την τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά, αποφάσισε να καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Στόχος, όπως έλεγαν τα στελέχη της Συμπαράταξης, ήταν να «εκτεθεί» πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως γνωστόν η ΝΔ είχε αρνηθεί θετική ψήφο στην τροπολογία για το το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Και είχε κατηγορήσει τη Δημ. Συμπαράταξη ως «ακολύθημα» του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι βουλευτές της την είχαν υπερψηφίσει. «Τώρα, εκείνοι που μας κατηγορούσαν θα μεταβληθούν ένας προς έναν, επίσης σε ακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ;», έλεγε ένας εκ των εμπνευστών της νέας πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε για ώρα είναι ότι ενώ η σχετική κίνηση είχε προαναγγελθεί από τις 6 μμ, αλλά δεν είχε κατατεθεί ως τις 11.30 μμ

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αιτία της καθυστέρησης ήταν η μη ύπαρξη ομοφωνίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την εν λόγω πρωτοβουλία. Αλλες πληφορορίες έφεραν βουλευτή του Ποταμιού να συνυπογράφει το αίτημα, δίνοντας αφορμή για σχόλια στο Περιστύλιο ότι μπορεί από τη συγκεκριμένη εξέλιξη να δρομολογηθεί κι άλλο πρόβλημα στο κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη.

Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφόμενη επί ώρες ρευστότητα καθιστούσε αδύνατον ακόμα και τον στοιχειώδη προγραμματισμό των διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι εκτιμούσαν πως είναι πιθανό μια τέτοια ψηφοφορία να διεξαχθεί ίσως την Τρίτη, ή ακόμα και την Τετάρτη, με την ευκαιρία συζήτησης άλλου νομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή