Βροχή τροπολογιών και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τον ΦΠΑ

Βροχή τροπολογιών και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τον ΦΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένη σε δίνη αβεβαιότητας σχεδόν για όλα τα υπό συζήτηση θέματα, συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν η έγκριση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πτωχευτικό Κώδικα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές: Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση 15 τροπολογίες, σχεδόν στο σύνολό τους εκπρόθεσμες και άσχετες με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, σε συνδυασμό με τις υπουργικές παρεμβάσεις που προκαλούσαν διαδοχικά πλήθος αλλαγών στις συζητούμενες διατάξεις, έκαναν πολλούς να δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τελικά νομοθετείται. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί εκείνης που αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε μια κίνηση που στόχο είχε, όπως σημείωναν οι πρωτωνιστές της, να «εκθέσουν» πολιτικά τη Ν.Δ., καθώς οι «γαλάζιοι» δεν είχαν ψηφίσει νωρίτερα τη διάταξη για το βοήθημα στους συνταξιούχους, επέτεινε το κλίμα αβεβαιότητας. Ενδεικτικό είναι ότι έως τα μεσάνυχτα, ουδείς γνώριζε πότε θα γινόταν η ψηφοφορία, που τελικώς σχεδιάστηκε να διεξαχθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη – με την ευκαιρία συζήτησης άλλου νομοσχεδίου.

Από τις αλλαγές που ανακοίνωσαν κυβερνητικά στελέχη την τελευταία στιγμή, ξεχώρισε εκείνη της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, σύμφωνα με την οποία η Σαμοθράκη προστίθεται στα νησιά εκείνα που αφορά η τροπολογία για τον ΦΠΑ (Λέσβος, Χίος, Σάμος και Δωδεκάνησα, με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο). Ούτε η κ. Παπανάτσιου ούτε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σε παρεμβάσεις τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι βουλευτές –όπως ο κ. Δ. Κρεμαστινός– επισήμαναν το θέμα ως άδικο έναντι των δύο συγκεκριμένων νησιών.

Μάλιστα ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε ότι τέτοια τύχη για τα νησιά ούτε ο Σουλτάνος δεν είχε επιφυλάξει. Ως προς τις τροπολογίες, μεταξύ άλλων αναφέρονται εκείνες οι οποίες εμπεριέχουν ρυθμίσεις για την κάρτα φιλάθλου, τη φαρμακευτική νομοθεσία, τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τα πετρελαιοειδή, τον έλεγχο ντόπινγκ έως και την παροχή δυνατότητας στον ΕΟΤ να κάνει απευθείας αναθέσεις για να εξυπηρετηθούν στόχοι τουριστικής προβολής της χώρας.

Για νομοθετική «αθλιότητα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας και προανήγγειλε «δυναμικές πρωτοβουλίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις αρχές του νέου έτους έναντι της συνεχιζόμενης τακτικής της δικομματικής πλειοψηφίας να νομοθετεί μέσω τροπολογιών. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης επίσης επέκρινε σφοδρότατα την κυβέρνηση.

«Κάνετε θόρυβο για τον θόρυβο», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας και επικαλέστηκε το γεγονός ότι καθώς θα υπάρξει ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις γιορτές, πρέπει να διευθετηθούν αρκετές υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή