Αλ. Τσίπρας: «Ακατανόητη επιθετικότητα» των δανειστών

Αλ. Τσίπρας: «Ακατανόητη επιθετικότητα» των δανειστών

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινήσεις λεπτής ισορροπίας επιδίδεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δηλώνει χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης ότι κανείς δεν θα υποδείξει στην κυβέρνηση πώς θα διαχειριστεί τα κονδύλια που προκύπτουν από την υπερκάλυψη των στόχων για έσοδα, μόλις λίγη ώρα μετά την υποχώρηση της Αθήνας στο αίτημα των δανειστών για διευκρινιστική επιστολή προς το Euroworking Group σχετικά με τις ήδη εξαγγελθείσες παροχές, προκειμένου να ξεκλειδώσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στη χορήγηση της παροχής προς τους συνταξιούχους και στην απόφαση για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, πρόσθεσε ότι όσα χρήματα προκύπτουν ως πλεόνασμα των στόχων θα διατίθενται για τους πιο αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, το οποίο ολοκληρώνεται το 2018. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ακατανόητη επιθετικότητα» τις αντιδράσεις των εταίρων στις κυβερνητικές παροχές. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα «χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο πρωθυπουργός, με εφόδιο τις πρόσφατες εξαγγελίες για παροχή έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους και ανάδειξη των αγροτών σε εκείνους που «έχουν κυρίως σηκώσει το μεγάλο βάρος της κρίσης», επιχείρησε χθες από την Κρήτη να κλείσει τις πληγές που άνοιξε στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον αγροτικό πληθυσμό ευρύτερα και με τους Κρήτες αγρότες ειδικότερα, η «θερμή» υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έφθασαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των αγροτών και, κυρίως, για τις αλλαγές στη φορολόγηση και στην ασφάλισή τους. Χθες, η στήριξη των αγροτών έγινε, διά στόματος του πρωθυπουργού, «ηθική και πολιτική υποχρέωση», καθώς «κουβάλησαν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού άχθους της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαψεύδει με κάθε αφορμή ότι είναι στη σκέψη και στον σχεδιασμό του το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η ομιλία του, ωστόσο, στις Μοίρες Ηρακλείου, στη σύσκεψη με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς και ομάδες παραγωγών, κάλλιστα μπορεί να ενταχθεί σε προεκλογικό εγχειρίδιο. Ετσι, ο πρωθυπουργός, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις επιβαρύνσεις που επέφερε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους αγρότες, επέλεξε να υπερτονίσει ότι «φορτώθηκαν ίσως μεγάλα βάρη στη μεσαία τάξη, με στόχο, όμως, να υπάρχει μια εθνική σύνταξη αξιοπρέπειας για όλους τους αγρότες». Και αυτό που για να κατευνασθούν οι ενστάσεις των εταίρων ονομάστηκε πριν από μερικές ημέρες «εφάπαξ παροχή», χθες, ενώπιον του ακροατηρίου, την ευαρέσκεια του οποίου επιδιώκει να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας, έγινε εκ νέου «η 13η σύνταξη», την οποία, όπως υπογράμμισε, «κάνουμε πράξη σε δύο μέρες, παρά τις όποιες αντιρρήσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ανέλυσε τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που έχουν δρομολογηθεί για την Περιφέρεια Κρήτης. Μίλησε, επίσης, για τη σημασία ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Τέλος, αναφέρθηκε σε δράσεις για την ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

«Εάν θέλετε θέατρο, κάντε το έξω»

«Εμένα που με βλέπετε, έχω κάνει τρεις φορές συναντήσεις με αγρότες που ήρθαν στο γραφείο μου. Αν θέλετε να κάνετε θέατρο στις κάμερες, κάντε το έξω». Με εμφανή εκνευρισμό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με ζωηρό ύφος στην ένταση που προκλήθηκε από αγρότες και δημοσιογράφους όταν, μετά το τέλος της εισαγωγικής τοποθέτησής του, ζητήθηκε να βγουν οι κάμερες από τη σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς φορείς της Μεσαράς. Δίχως να κρύψει την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις και τους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εδώ δεν είναι εκπομπή, είναι σύσκεψη» και ότι «εγώ όταν κάνω συσκέψεις με φορείς κλείνουν οι πόρτες και μιλάμε ειλικρινά, πρόσωπο με πρόσωπο».

Στις φωνές που υψώθηκαν από όσους αντέδρασαν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ακούτε τι σας λέω; Εγώ θα μιλήσω με τους αγρότες πρόσωπο με πρόσωπο. Οποιος θέλει να κάνει θέατρο με δημοσιογράφους, να βγει έξω».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους αγρότες, είπε ότι «εδώ θα λύσουμε τα προβλήματα, εάν θέλετε. Αν δεν θέλετε, μπορείτε να αποχωρήσετε».

Ο πρόεδρος των Τεχνικών Τηλεόρασης Κρήτης, που κάλυπτε την εκδήλωση, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ρώτησε αν είναι κλειστή η σύσκεψη. «Αν είναι, να φύγουμε», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «εγώ τοποθετήθηκα και καταλάβατε όλοι τι ακριβώς είπα. Τις συσκέψεις με παραγωγικούς φορείς τις κάνω για να καταγραφούν τα προβλήματα και οι συσκέψεις γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο. Αν εδώ γίνεται διαφορετικά, να μου το πείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή