«Βροχή» κυβερνητικών τροπολογιών

«Βροχή» κυβερνητικών τροπολογιών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη διευθετήσεων πολλών εκκρεμοτήτων, τακτοποίησης υποθέσεων ποικίλης ύλης, αλλά και διορθώσεων πρόσφατων σφαλμάτων, και όλα αυτά μέσω τροπολογιών, κινείται η νομοθετική διαδικασία, προκαλώντας για ακόμα μία μέρα τις εντονότατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. «Οχημα» αυτή τη φορά για την προώθηση των τροπολογιών, είναι το τελευταίο για το τρέχον έτος νομοσχέδιο, αντικείμενο του οποίου είναι ο «Χωρικός σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ρυθμίσεις για τον ΕΟΤ και το Μητρώο Αλληλέγγυας οικονομίας.

Ως χθες το απόγευμα και με τον συνολικό αριθμό των τροπολογιών που θα τεθούν σήμερα προς ψήφιση να παρέμενε άγνωστος, ξεχώρισαν δύο περιστατικά: Η συμπλήρωση της μόλις προ πενθημέρου ψηφισθείσας ρύθμισης για το έκτακτο εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους από την κ. Παπανάτσιου, αλλά και η προαναγγελία άσχετων τροπολογιών από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη – γεγονός σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η προαναφερθείσα συμπλήρωση ήρθε διά της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου και αφορά νέα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Εκθεσή του η οποία συνοδεύει τη «διορθωτική» τροπολογία, αναφέρει πως από τη νέα ρύθμιση «επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τη μη φορολόγηση του σχετικού βοηθήματος, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί εκ των προτέρων».

Αργότερα, ελάχιστα πριν κλείσει η χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Σταθάκης έλεγε: «Ξέρετε την αντιπάθειά μου στις τροπολογίες, αλλά θα τις κάνω αποδεκτές. Εχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, λίγο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, έχω κάνει υποχώρηση στο να αποδεχθούμε αυτές τις τροπολογίες, άλλων υπουργείων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική από αυτές που γνωρίζω. Είναι όλες απλές και διαδικαστικές», πλην όμως συμπλήρωσε πως μία εξ αυτών θα αφορά ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει και άλλες φορές την εθνική αντιπροσωπεία εν μέσω εντάσεων και το οποίο έχει σχέση με «την αποτίμηση των φαρμάκων και το σύστημα της επιστροφής».

Νωρίς το πρωί, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο προεδρεύων Νικ. Κακλαμάνης απλώς σημείωνε: «Ο κ. Υπουργός θα κάνει μια προσπάθεια για να μην υπάρξει ορυμαγδός τροπολογιών. Μιλάω για τις παρεμπίπτουσες, που πλέον ο όγκος τους ξεπερνάει το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, εάν θα το πηγαίναμε επί της ουσίας».

«Καλύτερες» και «λιγότερες»

Εναντι της κριτικής που ακούγεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τη μέσω τροπολογιών νομοθέτηση, η πλειοψηφία απαντά μνημονεύοντας την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το επιχείρημα ότι η σημερινή συγκυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση και «καλύτερες» και «λιγότερες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή