Δημόσια σύγκρουση Αθήνας – Σόιμπλε

Δημόσια σύγκρουση Αθήνας – Σόιμπλε

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης έλαβε χθες η δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός έναντι των χειρισμών του πρωθυπουργού. «Δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η κατανόηση έχει και όρια». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε πως «η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», αλλά και ότι, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και έχουν προχωρήσει, «η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα, και χωρίς την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων, θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό».

Ως απάντηση στον κ. Σόιμπλε εξελήφθη η δήλωση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Βουλής για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπου, μεταξύ άλλων, αφού ανέλυσε όσα έχει κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τόνισε ότι «πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μάς κουνάνε και το δάχτυλο στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ευχήθηκε «να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους· όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου». Κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις αυτές, έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι επίμαχες αναφορές δεν έγιναν για τον κ. Σόιμπλε.

Πάντως, στο Μαξίμου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι όλα όσα συμβαίνουν, τόσο σε σχέση με την αναστολή υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και με τη δεύτερη αξιολόγηση, εντάσσονται σε μια τεχνητή αναζωπύρωση του «ελληνικού προβλήματος». Αναφέρουν, ειδικότερα, ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και σταθεροποιείται και, ως εκ τούτου, η προβολή μιας διαφορετικής εικόνας εκκινεί από προσπάθεια διαμόρφωσης τεχνητού κλίματος κρίσης. Απαντούν, μάλιστα, ότι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν στόχοι εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας. «Είναι η πίεση της Ακροδεξιάς που τους κάνει να θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι είναι αδιάλλακτοι», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, που προσθέτει ότι «δεν μπορεί να είναι η Ακροδεξιά που δίνει τον τόνο και καθορίζει την ατζέντα στην Ευρώπη».

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου εμφανίζονται να αισιοδοξούν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεννοήσεων και σύνταξης του κειμένου που θα απελευθερώσει την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Για τη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πάει καλά, εκτιμούν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν οι εκκρεμότητες. Για τα εργασιακά, κυβερνητική πηγή διαμηνύει ότι «το ΔΝΤ θα πρέπει να κατανοήσει ότι –όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις– εδώ είναι Ευρώπη». Για τον σκόπελο της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα και την απαίτηση για μέτρα μετά το 2018, η κυβερνητική ηγεσία επιμένει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, με το θέμα να τίθεται, πλέον, από την Αθήνα σε… πλανητικό επίπεδο, καθώς «το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και αφορά όχι την Ελλάδα, αλλά συνολικά την συμμετοχή – εμπλοκή του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης».

Αιχμές Βούτση για τη στάση εταίρων

Αισιόδοξος μεν ότι θα κλείσει ίσως και εντός του Ιανουαρίου η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και εντονότατα ενοχλημένος για τη στάση που τηρούν ορισμένοι εταίροι –δίχως να τους κατονομάσει, πάντως– έναντι της χώρας, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε συνομιλία του με εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτικό σχέδιο», στόχος του οποίου είναι να εμφανίζεται η Ελλάδα «πολύ σφιγμένη σε οτιδήποτε», αλλά και να δημιουργείται η αίσθηση ότι «στη χώρα δεν κάνει κουμάντο η ελληνική κυβέρνηση». Σε συνέχεια, μάλιστα, πρόσφατης σχετικής επισήμανσης του πρωθυπουργού, ο κ. Ν. Βούτσης με αφορμή παρατηρήσεις που καταγράφονται αναφορικά με νέα μέτρα ειδικά στο ασφαλιστικό, είπε πως πρόκειται για «βλακείες άνευ προηγουμένου, από “έξυπνους” εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες». Για να συμπληρώσει ότι η ρητορική περί «λίπους» ή πως υπάρχουν λίρες στα στρώματα είναι ανοησίες. Αναφερόμενος, εξάλλου, στα προβλήματα και στα εμπόδια που καταγράφονται στο πλαίσιο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης, και αφού είπε πως «ενδιάμεσα λέγονται διάφορα», πρόσθεσε πως «καλό είναι τα μηνύματα να πηγαίνουν και να έρχονται, για να ξέρουν τα όρια της λογικής και όχι απλώς τις κόκκινες πολιτικές γραμμές». Εσπευσε, ωστόσο, να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει η περαιτέρω καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή