Στρατηγική αμφίπλευρης διεύρυνσης από Μητσοτάκη

Στρατηγική αμφίπλευρης διεύρυνσης από Μητσοτάκη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική της ανανέωσης και της αμφίπλευρης διεύρυνσης προς το Κέντρο και προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο), που γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, θέτει σε εφαρμογή η Πειραιώς. Στο επίκεντρο βρίσκονται στοχευμένες κινήσεις ανάδειξης νέων προσώπων που συγγενεύουν με την ιδεολογικοπολιτική της πλατφόρμα, καθώς και η επίμονη επισήμανση από τα χείλη του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. είναι «ανοικτή και φιλόξενη» σε όσους δεν τη στήριξαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση συμπόρευσης της «Δράσης» με τη Ν.Δ., το τελετουργικό επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής στο φωτογραφικό ενσταντανέ με τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. ο Ιάσων Φωτήλας. Με μια λιτή ανακοίνωση η Πειραιώς ενημέρωνε για την προαναγγελθείσα εδώ και καιρό –και επισήμως μετά την ανεξαρτητοποίηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού τον περασμένο Οκτώβριο– ένταξη του κ. Φωτήλα στην K.O. του κόμματος. Oσο για τον βουλευτή, επισφράγισε τον «αρραβώνα» με μια θερμή δήλωση συστράτευσης, προκειμένου να ηττηθεί «η οικτρή πολιτική του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Το ζήτημα της ανανέωσης, που αποτελεί προτεραιότητα του τρίτου ορόφου της Πειραιώς, συζητήθηκε, εξάλλου, εκτενώς και στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την πρωτοβουλία του μητρώου στελεχών, από την οποία και προέκυψαν τα 15 πρώτα στελέχη –τα είχε παρουσιάσει η «Κ» της Κυριακής– και υποψήφιοι βουλευτές. Η πρωτοβουλία είχε θετική απήχηση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εδραιωμένη την πεποίθηση ότι τα άφθαρτα πρόσωπα είναι ένα από τα όπλα για τη διεύρυνση της Ν.Δ. σε εκλογικά ακροατήρια που δεν αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της και απαραίτητος σύμμαχος στην πορεία προς την εξουσία. Οπως το έθεσε ο ίδιος, «είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε ότι η Ν.Δ. μπορεί να μάθει από τα λάθη της, μπορεί να ανανεωθεί, μπορεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να ανοιχτεί σε νέες ιδέες και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα». Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε τη Δευτέρα από τα στελέχη του να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση, γιατί δεν θα καταφέρει να ψηφίσει τα μέτρα που του ζητούν οι δανειστές, το βάρος πέφτει στην ενεργοποίηση των απογοητευμένων ψηφοφόρων, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 είτε απλώς απείχαν, θεωρώντας ότι δεν τους εκφράζει κανένα κόμμα. Το κατέστησε σαφές ο κ. Μητσοτάκης στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι το επόμενο στοίχημα της Ν.Δ. είναι να καταφέρει να ενεργοποιήσει και να προσελκύσει αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων.

Σε αυτούς απευθύνθηκε ο ίδιος από το Ναύπλιο, καλώντας τους να κάνουν την υπέρβαση και να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. Το επανέλαβε και στην εμφάνισή του σε εκδήλωση κομματικής οργάνωσης στο Περιστέρι, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Αθήνας: «Ξέρω ότι πολλοί αντιμετωπίζουν την πολιτική με καχυποψία, κυριαρχεί η άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι λίγο πολύ το ίδιο. Είναι λάθος. Εμείς προτείνουμε μια εμπεριστατωμένη συμφωνία αλήθειας και ένα σχέδιο τολμηρών αλλαγών». Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να αποδομεί την κυβέρνηση, ενώ αναδεικνύει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους χώρους των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «εκθέτει τους εμπνευστές της», ενώ άφησε αιχμές για παιχνίδια με το Σύνταγμα «στον βωμό εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων συμφερόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή