Μητσοτάκης: «Ετοιμοι για δύσκολες αποφάσεις»

Μητσοτάκης: «Ετοιμοι για δύσκολες αποφάσεις»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέατρο του παραλόγου που ξαναπαίζει η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση και τον κίνδυνο έλευσης τέταρτου μνημονίου, στην καλύτερη περίπτωση, ή επαναφοράς του Grexit, στη χειρότερη, εστιάζει η Ν.Δ. Την ίδια ώρα, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει και να αναλάβει το βάρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στο οποίο μπορεί να συρθεί ο πρωθυπουργός ερχόμενος σε ρήξη με τους δανειστές.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη «Υπεράσπιση της Ευρώπης», μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Γιώργο Καμίνη και τον Πέτρο Μάρκαρη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο» και ότι, αν η χώρα δεν προχωρήσει με τόλμη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, «θα έχουμε την ευθύνη για την κατάρρευσή της στα χέρια μας». «Θα αναλάβουμε όλο το βάρος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για πολιτική αλλαγή. «Η λύση εξαρτάται από το τι θα κάνουμε εμείς και όχι από την καλοσύνη των εταίρων και των θεσμών. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις.

Ούτως ή άλλως, τις τελευταίες ημέρες η Πειραιώς, με αφορμή τα γενέθλια δύο χρόνων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην εξουσία, εστιάζει στις αστοχίες της κυβέρνησης και τον λογαριασμό για τη χώρα, αλλά και στο στίγμα των βασικών προτεραιοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., όπως το περιέγραψε ο πρόεδρός της από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής. Το επικοινωνιακό επιτελείο αναδεικνύει το τρίπτυχο «ψέματα, ανικανότητα, φόροι», για να αναδείξει τα αισθήματα των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πλέον σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Το επανέλαβε την Πέμπτη ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος, έχει το σχέδιο και είναι στραμμένος κυρίως στο να φέρει δουλειές και επενδύσεις στη χώρα». Προσέθεσε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει το «εθνικό μοιρολόι» γύρω από το τι θα γίνει με τις συντάξεις και ότι πρώτο μέλημα της Ν.Δ. είναι «να δώσουμε δουλειές στους νέους ανθρώπους για να μπορούν αυτοί να βοηθήσουν τους γονείς και τους παππούδες και όχι το αντίστροφο. Οι συνταξιούχοι πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια, πρέπει να διασφαλίσουμε τις συντάξεις, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έρθουν δουλειές και επενδύσεις στη χώρα». Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει» και εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θέλει μεν πάση θυσία να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο,«ίσως αυτή τη φορά δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει το θέατρο και χρειαστεί να αποδράσει». «H κυβέρνηση κοροϊδεύει. Δεν διαπραγματεύεται», είπε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι «το μη κλείσιμο της αξιολόγησης θα μας πάει πολύ πίσω. Φοβάμαι μην βρεθούμε πάλι με δεδομένα καλοκαιριού του 2015». Ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε (στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη») ότι η μείωση δαπανών δεν σημαίνει απολύσεις και υπογράμμισε ότι το βάρος θα δοθεί στην αξιολόγηση στο Δημόσιο και την κινητικότητα των υπαλλήλων για καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στον σχεδιασμό Ν.Δ.

Η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία της σχετικής πρότασης από πανεπιστημιακούς, σε συνεργασία με τους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Σχετική αναφορά έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ για την τροποποίηση του οργανισμού του υπουργείου. Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για πρόταση που έχει θεσμικό χαρακτήρα και η οποία θέτει τις βάσεις «για μια πραγματική, ουσιαστική προσαρμογή της χώρας στις σύγχρονες απαιτήσεις της έννοιας της εθνικής ασφάλειας». Οπως είπε, το όργανο θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα είναι κεντρικά ενοποιημένο, επιτελικό και συμβουλευτικό και θα έχει αρμοδιότητα «τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εισήγηση προτάσεων πολιτικής, καθώς και την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ στη διαχείριση κρίσεων». Προσέθεσε δε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή