Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Βουλή

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Βουλή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oποιος δεν θυμάται τι έχει ζήσει, τότε είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης όταν προ 48ώρου βρέθηκε στην Κνέσετ, τη Βουλή του Ισραήλ. Αμέσως μετά, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Κνέσετ Γιούλι Εντελστάιν, υπέγραψε τη Διακήρυξη για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.

Ηταν δύο από τις συμβολικά σημαντικές στιγμές που η εθνική αντιπροσωπεία, διά του Προέδρου της, επιδεικνύει τιμή στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει σήμερα και η ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με θέμα «Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος», που συνδιοργανώνουν η Διαρκής Επιτροπή εθνικής αμυνας και εξωτερικών υποθέσεων και η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ. Ο κ. Βούτσης από το Ισραήλ όπου βρέθηκε (είναι, όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της ελληνικής Βουλής στη συγκεκριμένη χώρα), ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem και κατέθεσε στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες τέτοιου χαρακτήρα εκδηλώσεις: «Θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά, «και μια ακόμη τελετή στην Αναθηματική Πλάκα που, 70 χρόνια μετά, η ελληνική Βουλή φρόντισε να ανεγερθεί στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος. Με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, γίνεται και εκεί σειρά εκδηλώσεων έτσι ώστε να ανασυσταθεί η συλλογική μνήμη του λαού μας που αφορά τους 50.000 εβραίους συμπολίτες μας, τους οποίους μετέφεραν με τρένα στους τόπους του μαρτυρίου και μόνο 1.995 από αυτούς επέστρεψαν. Επίσης, ολοκληρώθηκε η αλληλογραφία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που είχε χρηματοδοτήσει ήδη τα σχέδια για το μεγάλο μνημείο Ελλήνων εβραίων πεσόντων στο Άουσβιτς και η ελληνική Βουλή αναλαμβάνει για τα δύο επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσει με ένα μεγάλο ποσό την ολοκλήρωση αυτού του μνημείου».

Στη σημερινή ειδική εκδήλωση στον Ναό της Δημοκρατίας, που προσλαμβάνει επιπρόσθετη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλαπλασιάζονται ρατσιστικές και νεοναζιστικές φωνές διεθνώς αλλά και εντός των συνόρων, παρέστησαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, και εκπρόσωποι εβραϊκών οργανώσεων και της πρεσβείας του Ισραήλ.

Από τη σημερινή εκδήλωση, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, απουσίαζε η Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή