Κυρ. Μητσοτάκης: Εκθέτετε τη χώρα σε κινδύνους

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκθέτετε τη χώρα σε κινδύνους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση, ότι οι συνέπειες των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες και να οδηγήσουν τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup. Επαναφέροντας το δίλημμα «ο Τσίπρας ή η χώρα», ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αναλάβει τις ευθύνες της και να κλείσει την αξιολόγηση ή να προχωρήσει σε εκλογές.

Το ότι τον κώδωνα του κινδύνου επέλεξε να κρούσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με μια αιχμηρή δήλωση σε δραματικό τόνο, δεν είναι τυχαίο. Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους, για να είμαστε εντάξει απέναντι στην Iστορία, γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε άλλες καταστάσεις…».

Οι δραματικές εξελίξεις, που ενδεχομένως να δρομολογήσει το Eurogroup της Πέμπτης που μας πέρασε, ούτως ή άλλως σήμαναν συναγερμό στην Πειραιώς και άλλαξαν την προγραμματισμένη ατζέντα της συζήτησης στον χθεσινό πρωινό καφέ. Εκεί οι επιτελείς της Πειραιώς ανέλυσαν τα πιθανά σενάρια: η στάση των πιστωτών που ζητούν προληπτική νομοθέτηση των μέτρων που θα χρειαστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και η αντίθεση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τα χείλη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, οδηγούν την Πειραιώς στην εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο ηρωικής εξόδου, με αφήγημα που θα αποδίδει όλες τις ευθύνες για το ναυάγιο στους δανειστές, ή μιας καθυστέρησης στην αξιολόγηση που θα φέρει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, η κυβέρνηση οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα σε κίνδυνο, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για το αδιέξοδο –αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το μερίδιο ευθύνης των δανειστών– και την κάλεσε να βρει λύση, διαφορετικά, να δώσει στους Ελληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των βασικών «παικτών» στο ελληνικό πρόγραμμα ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, το πιθανότερο είναι ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που ανοίγει τον Μάρτιο με τις εκλογές στην Ολλανδία, να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις και να οδηγήσει σε κλείσιμο της αξιολόγησης όταν η χώρα θα βρεθεί σε πιστωτική ασφυξία λόγω των μεγάλων αποπληρωμών χρέους τον επόμενο Ιούλιο. Μια τέτοια πορεία εκ των πραγμάτων θα εκτροχιάσει κάθε πιθανότητα επιστροφής στην ομαλότητα και εξόδου στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, θα επαναφέρει τα σενάρια Grexit και θα ναρκοθετήσει εκ των προτέρων το μέλλον της χώρας. Τυχαίες δεν είναι οι αποστροφές του προέδρου της Ν.Δ. από την παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη το βράδυ της Πέμπτης ότι η πολιτική αλλαγή πρέπει να γίνει «εγκαίρως» και η χώρα να εφαρμόσει άμεσα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ούτε τα μηνύματα, με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη δύσκολων αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή