Tο DNA των αλλαγών και η Ν.Δ.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πέμπτη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Ανέδειξε, όμως, μια ακόμη διάσταση: η αλλαγή πρέπει να πραγματοποιηθεί «εγκαίρως», προκειμένου η Ελλάδα, που πρώτη μπήκε στον «φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος», να εισέλθει πρώτη «στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας».

Hταν μια ομιλία με σαφές φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, ενδεικτική της κοσμοθεωρίας του προέδρου της Ν.Δ.: Oπως η Ελλάδα εισήλθε πρώτη στην εποχή των μνημονίων και της αντιμνημονιακής ρητορείας, έτσι θα είναι και η πρώτη που θα δείξει τον δρόμο για το σπάσιμο του κύκλου του λαϊκισμού.

Ευσεβής πόθος; Οι μετρήσεις δείχνουν το αντίθετο. Τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δείχνουν ότι οι θέσεις του, από την ατζέντα της ασφάλειας, μέχρι την οικονομία και το ποιος είναι καταλληλότερος να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, την αξιολόγηση στο Δημόσιο και την ανάγκη να συνυπάρξει η ιδιωτική με μια ποιοτική δημόσια παιδεία γίνονται πλειοψηφικές. Και μάλιστα με ομπρέλα ένα προγραμματικό σύνθημα που σε άλλες εποχές δεν ηχούσε καθόλου ευχάριστα στα αυτιά των ψηφοφόρων: «συμφωνία αλήθειας», η πλατφόρμα των βασικών θέσεων που είχε παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. στο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «δεν θα λαϊκίσουμε, δεν θα πούμε ψέματα, δεν θα υποσχεθούμε παραπάνω απ’ όσα μπορούμε να κάνουμε». Η «συμφωνία αλήθειας» δεν προέκυψε τυχαία. Προήλθε από τις αναλύσεις μετρήσεων που δείχνουν ότι πλέον το ζητούμενο για την κοινωνία είναι η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία και το σχέδιο. Oπως το έθετε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «οι πολίτες θέλουν πλέον να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο, ακόμη κι αν δεν είναι ευχάριστο, θέλουν να οργανώσουν τη ζωή τους».

Και παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να είναι αντι-Τσίπρας, αλλά απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες πόλωσης που διαμορφώνονται στον δρόμο προς τις εκλογές θα θέσουν ακόμη πιο έντονα το δίλημμα και το διακύβευμα. Ο ίδιος το θέτει και με αφορμή το αδιέξοδο που διαφαίνεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως «ή ο Τσίπρας ή η χώρα», ή οι δυνάμεις της κοινής λογικής και του μέτρου έναντι των δυνάμεων της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού. Δηλαδή, Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Στενός του συνεργάτης, βέβαια, το θέτει ακόμα πιο ωμά: «οι εκλογές θα γίνουν σε φόντο “μαύρο”», με κυρίαρχο αίτημα να φύγει ο Τσίπρας».

Τα μηνύματα έξω

Τα διλήμματα θέτει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στους συνομιλητές του στο εξωτερικό, καθώς πιστεύει στο δόγμα «δεν θα λέω άλλα μέσα και άλλα έξω». Αναμένεται να τα επαναλάβει και στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Σόιμπλε στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Συνεργάτες του διαμηνύουν ήδη ότι θα πει τη γνώμη του για την πορεία του προγράμματος, προϊδεάζοντας ότι θα επαναλάβει την ανάγκη για μείωση των φόρων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η απογοήτευση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος. Ο πειρασμός γι’ αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων είναι είτε να στραφούν σε ακραίες επιλογές –όπως η Χρυσή Αυγή– είτε να επιλέξουν την αποχή. Το στοίχημα για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι να καταφέρει να πάρει με το μέρος της τους αναποφάσιστους (15-20% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ.).

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθύνεται πλέον συχνά σε αυτούς τους ψηφοφόρους να μη γυρίσουν την πλάτη τους στα κόμματα, να μη θεωρούν ότι «είμαστε όλοι ίδιοι» και να τον εμπιστευθούν. Ούτε τυχαίες οι κινήσεις που σηματοδοτούν διεύρυνση και άνοιγμα της Ν.Δ. στην κοινωνία και τα επανειλημμένα προσκλητήρια για συμπόρευση ανεξαρτήτως κομματικής αφετηρίας και προέλευσης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να απενοχοποιήσει στην κοινή γνώμη το σύνθημα για μεταρρυθμίσεις που το κυρίαρχο αφήγημα θέλει να συνδέονται με το «πικρό χάπι» των περικοπών ή της λιτότητας και τις εκλαϊκεύει, μιλώντας για αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή