Καμία συναίνεση από τη Ν.Δ. σε νέα μέτρα

Καμία συναίνεση από τη Ν.Δ. σε νέα μέτρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γραμμή συναίνεσης για τα ευαίσθητα ελληνοτουρκικά θέματα με αφορμή το περιστατικό στα Ιμια κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας μήνυμα στο εσωτερικό για «ψυχραιμία» και «εθνική αυτοπεποίθηση» –καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε σκηνικό κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο– και προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Καμία συναίνεση, πάντως, δεν προτίθεται να παράσχει η Ν.Δ. για νέα μέτρα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται την Τετάρτη να απευθύνει από τη Βουλή νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ή να κλείσει την αξιολόγηση ή να προχωρήσει σε εκλογές για να μην οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε ακραίες συνθήκες.

«Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορώνες και δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί και σήμερα, προφανώς, να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και επιλέγοντας να μη ρίξει νερό στον μύλο της εθνικιστικής ρητορείας. Aλλωστε, άφησε να εννοηθεί ότι για τα εθνικά θέματα η Πειραιώς ενημερώνεται από τα κατάλληλα κυβερνητικά κανάλια, παρότι οι επικοινωνίες δεν δημοσιοποιούνται. Σχολιάζοντας την απόφαση της μη έκδοσης των οκτώ Tούρκων στρατιωτικών, μίλησε για ζήτημα που αφορά «στο κράτος Δικαίου και όχι στην εξωτερική πολιτική» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει συναινέσει στη συμφωνία για το Προσφυγικό όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο της Ε.Ε.

Το δίλημμα που έχει μπροστά της η χώρα και συμπυκνώνεται είτε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είτε στην προσφυγή σε κάλπες, προκειμένου να μην ξαναζήσει η Ελλάδα μια περίοδο σαν αυτή του 2015 που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και θα επαναφέρει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναμένεται να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Το καμπανάκι θα χτυπήσει εμφατικά με αφορμή τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση ή να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, για να αναλάβει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Το επανέλαβε τη Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι στα μέσα του 2018 «το πρόγραμμα λήγει». Τότε, θύμισε, η χώρα θα έχει τρεις επιλογές: «Ή θα δανειστεί από τις αγορές, αφήνοντας πίσω της τις εποχές των μνημονίων. Ή θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ή θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει στη χώρα τέταρτο πρόγραμμα». Η τελευταία επιλογή σημαίνει Grexit και αναμένεται να το επαναλάβει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ώστε σε κάθε περίπτωση να καταστεί σαφές τόσο ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα νέα μέτρα, αλλά και για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επαναλάβει ότι «συνένοχος δεν θα γίνει», όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα μόνος του, διαφορετικά θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι το να μην κάνει ο πρωθυπουργός ούτε το ένα ούτε το άλλο, θα συνιστά «έγκλημα». Κύκλοι της Ν.Δ. έλεγαν ότι είναι «συνταγματική ευθύνη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προειδοποιήσει, ενώ ήδη με ανακοίνωσή της η Πειραιώς έστρωσε το χαλί για τη νέα επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει πανικοβληθεί, ενώ άφηνε αιχμές για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή