Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη

Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Μια επανάληψη του σκηνικού διαπραγμάτευσης του 2015 δεν θα ήταν απλώς τραγωδία, αλλά έγκλημα, αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για ό,τι προκύψει από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και η ανατροφοδότηση τoυ Grexit.

Το χαλί για τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ., o οποίος δεν θα φεισθεί σκληρής φρασεολογίας, έστρωσε ήδη χθες η Πειραιώς διά στόματος του εκπροσώπου της. Δεν προχώρησε μεν σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής, τη «δραχμολαγνική» διάσταση, όμως, προφανώς θα αναδείξει σήμερα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αλλωστε, για τη Ν.Δ., η διαρροή της επιστολής Τσακαλώτου στο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το 30% των προαπαιτουμένων, αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Μια πρόγευση της γραμμής στην οποία θα κινηθεί σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. «Αν επιβεβαιωθούν οι αποκαλύψεις, τότε μιλάμε για μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παραδέχεται ότι ουσιαστικά κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, δήθεν διαπραγματεύεται, ενώ αυτά τα οποία ο ίδιος έχει υπογράψει δεν τα έχει εφαρμόσει». Ο κ. Κικίλιας μίλησε για αναβίωση των φαντασμάτων του παρελθόντος (2015) και περιέγραψε το δίλημμα που θα θέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.: η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να κλείσει την αξιολόγηση είτε να φύγει και μάλιστα γρήγορα. Oχι μόνο επειδή μια μεγάλη καθυστέρηση θα ναρκοθετούσε εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε δυνατότητα της χώρας να ενταχθεί στο QE και να βγει δοκιμαστικά στις αγορές. Αλλά και επειδή, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να θέσει σε εφαρμογή σενάριο κάλπης, για την Πειραιώς οι εκλογές θα ήταν καλύτερο να γίνουν εντός του Μαρτίου, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη βρεθεί εξαρχής υπονομευμένη και με την πλάτη στον τοίχο.

«Εμείς ζητάμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική πλειοψηφία. Με τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει και οφείλουμε μετά τις εκλογές να συνεργαστούμε, για το καλό της χώρας», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας, περιγράφοντας τη συζήτηση για τις συνεργασίες που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ν.Δ. και τροφοδότησε και η κοινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη με την Αννα Διαμαντοπούλου το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση του οργανισμού «διαΝΕΟσις» στη Θεσσαλονίκη. H εμφάνιση και τα ανοίγματα του προέδρου της Ν.Δ. προς τον μεσαίο χώρο αναζωπύρωσαν τα σενάρια συμπόρευσης του προέδρου της Ν.Δ. με προσωπικότητες που προέρχονται από τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια μελλοντική κυβέρνησή του. Η Πειραιώς σχολιάζει ότι αυτό που προέχει είναι η Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθείας γραμμή με πολλά τέτοια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της κ. Διαμαντοπούλου. Πάντως, ερωτηθείς στη Θεσσαλονίκη για τον Εθ. Βενιζέλο, ο ίδιος απάντησε λακωνικά ότι «ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, σε άλλο κόμμα» και ότι «δεν τίθεται θέμα συνεργασίας» μαζί του.

Δέσμη προτάσεων Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η επίτευξη των οικονομικών στόχων «γλίτωνε τη χώρα από την ταπείνωση να επιστρέψει πόρους, αλλά στην πραγματικότητα υπέσκαπτε την ανάπτυξη». Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κατηγόρησε και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ότι αρνείται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα και ότι έχει βάλει στόχο όχι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, «αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής στη δημιουργική λογιστική κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αποδείχθηκε ότι καθοδηγείται από τις ιδεοληψίες της, προσπαθώντας να “πνίξει” κάθε δυνατότητα πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης».

Αφορμή, η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρίστο Δήμα και την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη για την παρουσίαση των βασικών αξόνων της πρότασης της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν οι αιχμές για την πλημμελή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην «αιμοδοτείται» με νέα κεφάλαια. Η κ. Μπακογιάννη επέκρινε ακόμη την έφεση της κυβέρνησης στη συγκυριακή απασχόληση και τόνισε το έλλειμμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ενέργειες και προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. «Σκοπεύουμε να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας και όχι επιδόματα», σημείωσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με τον τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο, προαναγγέλλοντας στην ουσία νέο νόμο που θα αξιοποιεί καλύτερα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή