Mε την επίκληση «επειγουσών αναγκών» ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί απευθείας ανάθεση έργων

Mε την επίκληση «επειγουσών αναγκών» ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί απευθείας ανάθεση έργων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάλι με την επίκληση «επειγουσών αναγκών» ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, οι οποίες ωστόσο είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, και πάλι με την διαδικασία τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πιέσει την εθνική αντιπροσωπεία προκειμένου να δώσει το ελεύθερο –αυτή τη φορά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας- για τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης έργων, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Το θέμα αφορά, τελικώς, ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν σχέση με τις προσφυγικές ροές. Το επιπροσθέτως αξιοπρόσεκτο είναι ότι η ρύθμιση προωθείται με βουλευτική τροπολογία, ώστε να μην υπάρχει άμεσα ανάγκη να συνοδεύεται (όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που θα ήταν υπουργική η τροπολογία αυτή) κοστολόγησή της, μέσω ειδικής Εκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η νομοθετική κατοχύρωση της τεχνικής συνδρομής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο διευθέτησης επειγόντων ζητημάτων προστασίας της ανηλικότητας και εξυπηρέτησης απρόβλεπτων αναγκών ευάλωτων ομάδων ανηλίκων» αναφέρουν αιτιολογώντας την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία που υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, Ν.Ηγουμενίδης, Χρ. Μαντάς και Γρ.Στογιαννίδης. Η ρύθμιση την οποία προτείνουν, προβλέπει μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων και προμήθειας αγαθών σχετικά με την αναδιαμόρφωση, επισκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των εποπτευόμενων φορέων της, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση και φιλοξενία ανηλίκων, που χρήζουν ιδιαίτερης και επείγουσας κοινωνικής προστασίας, ιδίως απροστάτευτων τέκνων και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης στεγαστικής ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων προστασίας της ανηλικότητας σε περίοδο προσφυγικής κρίσης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».

Το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία αυτή είναι το σχετικό με το «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών» και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς έγκριση την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει συμνπεριληφθεί και άλλη τροπολογία «απευθείας αναθέσεων»: εκείνη η τροπολογία είναι του υπουργείου Εργασίας, κοστολογείται στις περίπου 900 χιλιάδες και προβλέπει τη θέσπιση προγράμματος υπό τον τίτλο «Σχολικά γεύματα». Στην αιτιολογική της Εκθεση γίνεται λόγος για «επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις τη ανθρωπιστικής κρίσης», και σημειώνεται ότι «επειδή δεν είναι δυνατή η τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (…) για την άμεση και επιτακτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο» καθίσταται αναγκαία η «παρέκκλιση των οριζόμενων στην κείμενη νομοθεσία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή