Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη με άρωμα εκλογών

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη με άρωμα εκλογών

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή κλιμάκωση ωθείται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη β΄ αξιολόγηση πλησιάζουν στο κρισιμότερο σημείο τους, με το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται να προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά ακραίας προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Αυτό κατέδειξε χθες η εξέλιξη της νέας κοινοβουλευτικής μονομαχίας των δύο ανδρών, που ενώ προκλήθηκε με αφορμή ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ. για τα ζητήματα της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα, γρήγορα άγγιξε θέματα ευρύτερης πολιτικής, με επίκεντρο την οικονομία και φόντο το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαιροποιώντας τη μεταξύ τους σύγκρουση, αναφέρθηκαν σε πρόσφατα ταξίδια των δύο στο εξωτερικό –στο Παρίσι του πρώτου και στο Βερολίνο του δεύτερου– με αμφοτέρους να ζητούν εξηγήσεις για το περιεχόμενο των εκεί επαφών τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε για πολλοστή φορά τον πρόεδρο της Ν.Δ. να λάβει δημοσίως θέση έναντι των «παράλογων», όπως τις χαρακτήρισε εκ νέου, απαιτήσεων του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι έτσι εκθέτει τον πολιτικό του αντίπαλο ως εκφραστή αρνητικών για την ελληνική κοινωνία επιλογών.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα που οι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα οφείλονται στην έως τώρα ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και κατηγόρησε τον επικεφαλής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως με την τακτική της επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος, τα οποία προκαλούν μεγάλο κόστος στην ελληνική οικονομία. «Τα μέτρα που μας ζητούν θα χρειάζονταν αν η αξιολόγηση έκλεινε, όπως θα έπρεπε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, τον Φεβρουάριο του 2016;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγγυηθεί ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Δεν απαντάτε ποια είναι η θέση σας για τα μέτρα που μας ζητούν», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στη Γερμανία με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, έκανε λόγο για «μυστικές» συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μυστική ήταν η συνάντησή σας  με τον οίκο Rothchild στο Παρίσι», αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης. Και αφού είπε ότι στο Βερολίνο, όπως και γενικώς στο εξωτερικό, λέει όσα ακριβώς διατυπώνει και στο εσωτερικό της χώρας, κάλεσε με τη σειρά του τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τις δικές του συναντήσεις στη Γαλλία. Η συζήτηση αφορούσε τη συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ενόψει της προοπτικής για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Εκτός ελέγχου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση όσον αφορά τις φράσεις και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν ξέφυγε από τον έλεγχο. Πολλές φορές ο πρωθυπουργός έκανε χρήση όρων όπως «αθλιότητα», «θλιβερή παρουσία», «σας στηρίζουν συμφέροντα», με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να περιορίζεται στο σχόλιο: «Κάποιος σας συμβούλεψε να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου με ειρωνικό τρόπο. Η ειρωνεία δεν θα σας βγάλει από τα αδιέξοδά σας».

Η σύγκρουση των δύο ανδρών έκλεισε επί του παρόντος, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται σε δηλώσεις που απέδωσε στον κ. Β. Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες –όπως είπε– η Ν.Δ. εξετάζει ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αν πιστοποιηθεί η ύπαρξη αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις: «Καταθέστε πρόταση μομφής τώρα, εάν έχετε την εντιμότητα και θα διαπιστώσετε ότι είμαστε αρραγείς και αποφασισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως ζήτησε να μιλήσει, ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε τον Κανονισμό λέγοντας ότι νέα παρέμβαση εκ μέρους του δεν προβλέπεται, και έτσι, μέσω κύκλων της Ν.Δ., κατεγράφη το σχόλιο ότι ο πρωθυπουργός «κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική με τα ψέματα και τις συκοφαντίες: έφθασε στο σημείο να μιλήσει για δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. που ποτέ δεν έγιναν».

«Βάλατε μέσα στην καθημερινότητα την εγκληματικότητα»

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας στην Αθήνα, με ειδικότερες αναφορές στον χώρο των Εξαρχείων, ανέδειξε χθες στη Βουλή με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και δυστυχώς χειροτερεύει επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απαντώντας απέρριψε την επιχειρηματολογία του προέδρου της Ν.Δ., αμφισβήτησε τα στοιχεία που ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε, υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «λέει ψέματα» και υποστήριξε πως θέλησε με τη συγκεκριμένη ερώτηση «να αναδείξει την ατζέντα του «φόβου», προκειμένου να αποκτήσει «συγκροτημένη αντιπολιτευτική γραμμή» και να μη μιλήσει για τα σχετικά με την οικονομική πολιτική ζητήματα της άμεσης επικαιρότητας. «Επινοεί το ζήτημα ως επίκαιρο. Δεν το υποτιμώ ως ζήτημα, δεν είναι όμως επίκαιρο. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μίλησε για αύξηση του αριθμού ληστειών και κλοπών, ενώ με έμφαση αναφέρθηκε στα κρούσματα των εμπρησμών αστικών λεωφορείων, καταστροφών σε μηχανήματα εισιτηρίων, επιθέσεις σε αστυνομικούς και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κ.ά. «Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συνέχισε: «Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή η ανομία αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Στους περισσότερους πολίτες δεν προκαλεί καν εντύπωση το επόμενο καμένο τρόλεϊ. Και βέβαια, στα πανεπιστήμια ζούμε πάλι επικίνδυνες καταστάσεις. Εκπρόσωποι των φοιτητών ξυλοκοπούνται από εξτρεμιστικές, πάντα αριστερίστικες ομάδες». Στο πλαίσιο αυτό, μνημόνευσε και τα επεισόδια μέσα σε δικαστική αίθουσα με πρωταγωνιστές «μέλη της Χ.Α. και αντίπαλες ομάδες». Και σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Ελλάδα σήμερα είναι μια ακυβέρνητη χώρα», υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα «έχει ξεφύγει, επειδή ευθύνη δεν δείξατε ποτέ με τη δική σας ανοχή και με την πολιτική ανοχής, την οποία ακολουθείτε», για να συμπληρώσει την παρέμβασή του σημειώνοντας παλαιότερες νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής συγκυβέρνησης που –όπως τόνισε– ικανοποιούσαν κύρια αιτήματα τρομοκρατών.

Στο τελευταίο, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε, πλην όμως τόνισε ότι δεν παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι με τις επιλογές της τροφοδοτεί τις ακροδεξιές φωνές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή