Πρώτη σύγκρουση Ευκλ. Τσακαλώτου με αντιπολίτευση

Πρώτη σύγκρουση Ευκλ. Τσακαλώτου με αντιπολίτευση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρίτη ημέρα μετά την τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, και την παραμονή της προαναγγελθείσης εμφάνισης του κ. Αλ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο προκειμένου να τοποθετηθεί για τις σχετικές με τη β΄ αξιολόγηση εξελίξεις, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος προσήλθε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και μίλησε επ’ ολίγον για τις διαπραγματεύσεις. Το έπραξε με αφορμή τροπολογία του υπουργείου του σε νομοσχέδιο του Εσωτερικών, σπεύδοντας να σημειώσει ότι αναλυτικότερα θα μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, που θα συγκληθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης, ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών τόσο για την τριήμερη «σιωπή» του όσο και για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά άλλοτε ειρωνικά, άλλοτε επιτιθέμενος σε ΜΜΕ, αλλά και με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση –δηλαδή και ο ίδιος– εκφράστηκε μέσω των δηλώσεων που έκανε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να πω σε όλους και σε όλες τότε ότι είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και ότι σας έλειψα. Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Απ’ ό,τι ξέρω, από το Σύνταγμα υπάρχει μια συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά μιλάει για όλη την κυβέρνηση», είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς περιμένουμε από εσάς ως μετέχοντα στις διαπραγματεύσεις και όχι από τον κ. Τζανακόπουλο ως εκφραστή της άποψης της κυβέρνησης, να μας πείτε τι έγινε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας. «Σας παίρνει περισσότερο από τρεις ημέρες σ’ εσάς για να προετοιμάσετε έναν αυθόρμητο λόγο», σχολίασε καυστικά ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Ανακουφιστήκαμε που είδαμε τον κ. Τσακαλώτο να έρχεται. Εχουμε κάνει μαύρα μάτια να τον δούμε από το Eurogroup», σχολίασε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). «Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος δεν εξαφανίστηκε. Αυτό που εξαφανίζεται πλέον και με τις νέες συμφωνίες είναι το λαϊκό εισόδημα όλο και περισσότερο», είπε από την πλευρά του ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Η «απάντηση»

«Ακούσαμε αρκετές υπερβολές. Ο κ. Αμυράς είπε ότι έκαναν μαύρα μάτια να με δουν από τότε που τελείωσε το Eurogroup. Να σας θυμίσω ότι το Eurogroup ήταν τη Δευτέρα και ήμασταν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αρα, ούτε η συγχωρεμένη η μανούλα μου δεν θα έλεγε, αν είχε να με δει μία μέρα, ότι αυτό είναι “μαύρα μάτια”», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απέρριψε και τις ενστάσεις του κ. Δένδια.

Επί της ουσίας, η χθεσινή σύντομη διαδικασία «ενημέρωσης» χαρακτηρίστηκε από τη δήλωση ότι ούτε την Τρίτη θα μπορεί να πει λεπτομέρειες («δεν θα μπορέσω να σας πω ούτε και την Τρίτη ακριβώς ποιο θα είναι το πακέτο της συμφωνίας», ανέφερε).

Συμπλήρωσε ότι «κάποιοι μπορεί να χάσουν και άλλοι να κερδίσουν», χωρίς βεβαίως να προσδιορίσει «ποιοι» και «πόσα», για να επαναλάβει τη γνωστή κυβερνητική επιχειρηματολογία περί μέτρων, αλλά και αντιμέτρων. «Αν θα πάρουμε μέτρα δημοσιονομικά ύψους 1 δισ., τότε θα πάρουμε και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία», είπε και συνέχισε: «Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά κάποιοι θα κερδίσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή