Αναγκαία η ευρωπαϊκή ενοποίηση

Αναγκαία η ευρωπαϊκή ενοποίηση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «άτυπο» χαρακτήρα του Eurogroup, η θεσμική «αφάνεια» του οποίου οδηγεί σε ένα είδος επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού, επέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ταυτόχρονα, ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ιδιαιτέρως τις αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και χτύπησε «καμπανάκι» ότι, αν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, «η συνακόλουθη στασιμότητα οδηγεί στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

«Με απλές λέξεις το Eurogroup είναι άτυπο –δηλαδή άνευ αντίστοιχης της πραγματικής του σημασίας και ισχύος επαρκούς θεσμικής κατοχύρωσής του και νομικής ρύθμισης– forum των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας με αφορμή το παράδειγμα της μνημονιακής Ελλάδας ότι «στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες “δρακόντειες” κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους λαμβάνονται ύστερα από απόφαση του Eurogroup».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε παραδείγματα ατελειών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ε.Ε. και της Eυρωζώνης. Εκτός από τον άτυπο χαρακτήρα του Eurogroup, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μη επαρκή αξιοποίηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», καθώς και στη μη επαρκή εφαρμογή των περί αλληλεγγύης κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου που προβλέπουν κυρώσεις για κράτη-μέλη που παραβιάζουν την εν λόγω αρχή, ειδικά στο προσφυγικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή