Το μέλλον της Ευρώπης, οι «εθνικές θέσεις», ο Ν. Βούτσης στη Ρώμη και το έλλειμμα της εθνικής αντιπροσωπείας

Το μέλλον της Ευρώπης, οι «εθνικές θέσεις», ο Ν. Βούτσης στη Ρώμη και το έλλειμμα της εθνικής αντιπροσωπείας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος των σημαντικών εξελίξεων και έντονων αναταράξεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και στη σκιά καθυστερήσεων, ανεπαρκειών ή και αντιφάσεων όπως αυτές καταγράφονται στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης απηύθυνε ομιλία σήμερα στη Ρώμη, στην Εκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών της Ρώμης.

«Η Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζει μόνο κρίση προσανατολισμού, δοκιμασίας της αρχιτεκτονικής που γεννάει ανισότητες αντί συγκλίσεων, όπως επίσης και προφανών αδιεξόδων σε πολιτικές που εμφορούνται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και οδηγούν σε συρρίκνωση των ευρωπαϊκών κοινωνικών κεκτημένων. Αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη και χρόνια έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμοποιημένων και άτυπων οργάνων και διαδικασιών της. Από την κρίση αυτή επωφελούνται δυνάμεις της ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και αντιευρωπαϊκής περιχαράκωσης, επωφελούνται δυνάμεις που αρνούνται τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ουσιαστικής σύγκλισης, της ειρήνης, και καλλιεργούν ιδέες ξενοφοβίας, ρατσισμού, νέων διαιρέσεων και τειχών ανάμεσα σε λαούς, σε θρησκευτικές δοξασίες και ιδεολογίες. Οι κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη απειλούν τη συνοχή ακόμη και την ύπαρξη της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης.

Εσωτερικό έλλειμμα

Η συμμετοχή αυτή του Προέδρου της Βουλής στην έκτακτη Διάσκεψη της Ρώμης προαναγγέλθηκε με ανακοίνωση προ ολίγων 24ώρων, στην οποία σημειωνόταν ότι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα παρουσίαζε «τις ελληνικές θέσεις». Οπως γνωστοποιήθηκε, εξάλλου, μέσω της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας, ο κ. Βούτσης προτίθεται να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για την Διάσκεψη της Ρώμης, σε ειδική συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη.

Η «σειρά» των πραγμάτων, δεδομένου ότι δεν προϋπήρξε της Διάσκεψης σχετικού περιεχομένου συνεδρίαση της προαναφερόμενης Επιτροπής, καταδεικνύει πως οι «ελληνικές θέσεις» που παρουσίασε ο κ. Βούτσης στη Ρώμη δεν προέκυψαν από κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες – επαφές, δηλαδή, του Προέδρου με τα πολιτικά κόμματα. Αυτομάτως, έτσι, προκύπτει το ερώτημα για το πού και από ποιούς διαμορφώθηκε το περιεχόμενο μιας ομιλίας που εκφράζει τις «ελληνικές θέσεις» κορυφαίου εκπροσώπου της εθνικής αντιπροσωπείας, σε ένα διεθνές κοινοβουλευτικό και όχι διακυβερνητικό Forum.

Το φαινόμενο της «απουσίας» της εθνικής αντιπροσωπείας από μια συστηματική εξέταση και έγκαιρη συζήτηση των εξελίξεων κρίσιμων ζητημάτων δεν είναι καινούργιο. Υπήρξαν, βεβαίως, κατά καιρούς, τέτοιες συνεδριάσεις με χαρακτήρα «προετοιμασίας» συμμετοχή μελών του Κοινοβουλίου σε διεθνείς συναντήσεις. Αλλά είναι τόσο λίγες που αποτελούν την εξαίρεση η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Εν προκειμένω, τα ερωτήματα και οι μη θετικές για τον πολιτικό κόσμο του Κοινοβουλίου εντυπώσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Βούτσης –πρόσφατα κιόλας – αναγνώρισε δημοσίως την πολιτική υστέρηση: κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία, ο Πρόεδρος της Βουλής έλεγε χωρίς περιστροφές ότι «η ελληνική πολιτική ζωή μπαίνει, ίσως καθυστερημένα, σε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το θέμα αυτό», εννοώντας το μέλλον της Ευρώπης. Οι χειρισμοί εκ μέρους της πολιτικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου ήρθαν στο μέτρο που τους αναλογεί απλώς να καταδείξουν μία από τις αιτίες της καθυστέρησης για την οποία μίλησε ο επικεφαλής της εν λόγω «πολιτικής διεύθυνσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή