Γεννηματά: H κυβέρνηση είναι ανίκανη

Γεννηματά: H κυβέρνηση είναι ανίκανη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την παράταση της αβεβαιότητας, όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η αίσθηση που αποκόμισαν στη Χαριλάου Τρικούπη από όσα ειπώθηκαν εκ μέρους των εκπροσώπων των τραπεζών είναι ότι θα ήταν καλό να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση, καθώς σαφώς επηρεάζει και τον τραπεζικό τομέα, με την κατάσταση, ωστόσο, να θεωρείται για την ώρα ελεγχόμενη και να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εκροή καταθέσεων, επισημάνθηκε ότι υπάρχει μεν τάση αυξητική, αλλά για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και συγκρατείται. Εκτενώς συζητήθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και οι προβλέψεις για την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ευθύνες για τις διαδικασίες αυτές, καθώς αυτή τη στιγμή καταγράφεται πλήρες αδιέξοδο, μια και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη διαχείρισης οποιασδήποτε υπόθεσης, οποιουδήποτε αιτήματος. Μια άλλη διάσταση σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια που ετέθη από την πλευρά των τραπεζιτών είναι το θέμα του διαχωρισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι καλύπτονται πίσω από τις ρυθμίσεις για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κ. Γεννηματά τόνισε σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν αδιέξοδα και αβεβαιότητα που επηρεάζουν και το τραπεζικό σύστημα και στερούν από την πραγματική οικονομία την αναγκαία χρηματοδότηση. «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια καθυστερούν, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση απομακρύνεται, η άρση των capital controls μετατίθεται για το απώτερο μέλλον. Αυτά όμως συνεπάγονται νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, νέα προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Είναι ανίκανη και οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό».

Αναβολή συνεδρίασης

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αντικείμενο την οριστικοποίηση των διαδικασιών για το συνέδριο του Ιουνίου, που είχε προγραμματισθεί για χθες, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή